La Sala dels Drets Humans de la seu de les Nacions Unides a Ginebra ha estat escenari aquest matí de la intervenció del president de la Generalitat, Pere Aragonès, per denunciar l'estratègia d'Espanya de recentralització política, assimilació cultural i minorització de la llengua catalana. Però no ha estat l'únic representant català que ha intervingut al Fòrum sobre Qüestions de les Minories que avui i demà celebra la seva reunió anual. També l'ANC i Òmnium hi han intervingut, amb un to molt més contundent, per denunciar la repressió de l'Estat contra l'independentisme i l'espionatge amb l'spyware de Pegasus.

En nom de l'ANC ha intervingut Imma Caboti, secretària nacional i membre de l'ANC USA, que ha denunciat la persecució i la repressió a Espanya contra el moviment independentista català, "pacífic i democràtic"; ha assenyalat la violència de la policia espanyola contra els votants pacífics de l'1-O i l'empresonament d'activistes i polítics, així com l'espionatge amb Pegasus contra dirigents independentistes i els seus entorns; ha lamentat que malgrat les denúncies d'Amnistia Internacional o el Consell d'Europa, l'Estat espanyol ha aconseguit que la UE continuï tractant aquest cas com una afer domèstic, i ha conclòs que Espanya, més enllà d'altres contextos de repressió, és un exemple sobre com reprimir les minories i la dissidència amb impunitat. 

En nom d'Òmnium ha intervingut Neus Torbisco, que ha denunciat que s'han negat els drets culturals a Catalunya, una nació sense estat amb una cultura i llengua distintiva, i que aquest rebuig ha persistit en la repressió contra el moviment en suport a la lliure determinació, que ha pres embranzida els darrers anys a Catalunya "com a única via per gaudir de la pluralitat de la identitat i lingüística". Torbisco ha denunciat violència massiva contra l'independentisme i l'espionatge amb Pegasus, així com la detenció arbitrària dels líders independentistes i la negació de drets polítics essencials.

Tant ANC com Òmnium han demanat intervenir, com a organitzacions no governamentals, en aquest fòrum que es convoca de manera anual des que es va crear el 2007 com a plataforma que promou el diàleg i la cooperació sobre qüestions que afecten les minories nacionals, religioses i lingüístiques. 

Aragonès, que ha estat convidat a participar a la convocatòria, no ha fet referència en la seva intervenció a les denúncies per la repressió de l'Estat i s'ha centrat en la situació de la llengua i l'estratègia de l'estat espanyol per minoritzar-la.