L’Assemblea Nacional Catalana, Primàries Barcelona —impulsades per Jordi Graupera— i Primàries per la República han acordat “organitzar conjuntament” les eleccions primàries obertes per elegir candidat de llistes unitàries i transversals de cara a les pròximes eleccions municipals del 2019.

Paluzié ha deixat clar que l’ANC “no es presenta a les eleccions municipals ni donarà suport a cap candidat”. Segons la presidenta de l’Assemblea, l’entitat “ajudarà a fer aquest procés, a vetllar per la transparència i a posar els recursos tècnics i humans” per tirar endavant les llistes unitàries. “No donarem suport a cap candidat concret”, ha insistit Paluzié.

signatura acord primàries. Paluzié Josep Manel Ximeni i Jordi Graupera/Sergi Alcázar

La president de l'ANC, Elisenda Paluzié, el president de Primàries Barcelona, Jordi Graupera, i el president de Primàries per la República, Josep Manel Ximenis, signen l'acord de col·laboració a la seu de l'ANC / Sergi Alcázar

Per l'ANC és vital aconseguir el màxim nombre d'alcaldies independentistes, especialment en ciutats com Barcelona, on ha lamentat que l'alcaldessa Ada Colau, que "és un actor rellevant", pressionés perquè no hi hagués Declaració Unilateral d'Independència durant el mes d'octubre passat. 

L'Assemblea està convençuda que el procés de primàries permetrà de crear candidatures "que generaran resultats més bons". "Tenim un nivell elevadíssim de participació ciutadana en determinats esdeveniments, i incrementar la participació ciutadana en processos electorals podria generar més bons resultats", ha dit. 

Paluzié i Graupera a l'acord ANC primàries /Sergi Alcázar

Elisenza Paluzié i Jordi Graupera conversen en un moment de l'anunci de l'acord / Sergi Alcázar

Una revolta civil

Per Jordi Graupera, l’artífex d’aquest moviment —que més tard s’ha estès per Catalunya—, la participació de l’ANC és molt important, perquè “les seves mobilitzacions són inigualables i el seu capital humà és immens”. Amb aquest procés pretén posar en marxa “una revolta civil” i “recuperar el control dels nostres pobles”. Graupera, que va encetar la idea de primàries a Barcelona, creu que en aquesta ciutat l’independentisme “necessita un discurs urbà i de ciutat, un rol que ningú està agafant en aquest moment”.

Evitar l'abstenció pel "desencís"

El promotor de les Primàries per la República, Josep Manel Ximenis, ha qualificat de “molt important” el suport de l’ANC. “És una proposta que pretén donar dignitat a l’esperança que tenen molts ciutadans per imposar una República que ens hem guanyat a pols”, ha dit.

També ha destacat que és una manera d’evitar l’abstenció i superar “el desencís” que provoquen “les picabaralles polítiques”. Ximenis espera que amb aquest procés a tots els pobles de Catalunya “s’arribi a majories àmplies”.

Un cens a partir del 27 d'agost

Les tres entitats han signat l'acord de col·laboració, que inclou crear un cens conjunt per celebrar les primàries, i que estarà en marxa a partir del 27 d'agost al web Primariescatalunya.cat. En aquesta pàgina s'hi podran inscriure tots els ciutadans que ho vulguin. En el cas del procés a Barcelona, que ja tenia un reglament propi en què el termini de presentació de candidatures s'acabava el 15 de setembre, s'inclou una modificació que amplia la data fins al 31 d'octubre. 

Segons Paluzié es tracta d’aconseguir el màxim de candidatures unitàries amb el “màxim de partits polítics possibles”. En aquest sentit ha reconegut que només hi ha hagut converses informals amb els partits. Sobre a qui acabarà donant suport l’ANC, Paluzié ha dit que és aviat i que cada municipi té la seva “casuística”. Qui ho decidirà, doncs, serà el secretariat amb la delegació territorial de cada municipi.