"La manera d'actuar d'Amnistia Internacional no té terminis, pot ser lenta però segura". Així es defensa l'organització de les crítiques rebudes aquest dijous en considerar que ni els Jordis ni el Govern empresonat són "presos de consciència", concepte utilitzat per l'ONG en lloc de 'presos polítics'.

Fonts de l'organització a Catalunya han assegurat a El Nacional que mantenen aquest posicionament però que pot canviar en un futur. "Ara per ara, no els considerem com a tal". Amnistia recorda que els procediments judicials acaben de començar i que, per tant, no tenen accés "a la informació pertinent".

Així i tot, als acusats se'ls imputen delictes molt diferents. Pel que fa al de sedició, AI es mulla més i demana que es retirin els càrrecs als Jordis. En el cas del delicte de rebel·lió —del qual s'acusa el Govern—, avancen que "sembla que no es compleixen els requisits de violència que implica", però demanen temps per veure com avança la investigació judicial abans de fer un posicionament ferm. "No vol dir que esperarem que el judici acabi, però sí que el cas estigui més avançat", aclareixen.

Des de l'organització també diferencien especialment els dos casos, el dels Jordis i el del Govern: "Els primers són considerats societat civil, però els consellers són polítics i tenen un grau de retret penal més elevat", argumenten.

Sobre la polèmica per l'ús del concepte 'presos de consciència' o 'presos polítics', AI accepta que, quan la secció ha utilitzat 'presos polítics' en algunes de les seves comunicacions, ho ha fet de manera "errònia", atès que no equival al terme 'presos de consciència' i internacionalment no està reconegut.