L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) demana als 9.283 càrrecs electes catalans –independentistes o no– que s’adhereixin a l’Assemblea d’Electes de Catalunya. Una institució que, segons ha avançat la presidenta de l’entitat, Neus Lloveras, ha de garantir que se celebri el referèndum d’independència.

Lloveras no ha volgut concretar com es podria materialitzar el compromís extrem de l’Assemblea d’Electes amb el referèndum, però ha afirmat: “En moments on hi pugui haver alguna impossibilitat de tirar endavant el procés, com a càrrecs electes tenim l’obligació de garantir que la voluntat popular tiri endavant”.

Per tant, aquesta Assemblea d’Electes podria, si així ho decideixen els seus membres, assumir el poder institucional en cas que el govern espanyol decideixi suspendre l’autonomia de les institucions catalanes o convocar el referèndum, si cal.

Conflicte de legitimitats?

L’AMI defensa que, com a càrrecs escollits democràticament, tenen la legitimitat i l’obligació de garantir que el projecte que els catalans han validat a les urnes tiri endavant.

Respecte al xoc de legitimitats amb altres càrrecs electes catalans que no són independentistes, Lloveras ha aclarit que es tracta de ser demòcrates o no i de permetre que la voluntat expressada majoritàriament al Parlament, segueixi el seu curs.

Garantia jurídica

L’AMI garanteix que l’Assemblea d’Electes es constitueix amb plenes garanties jurídiques. L’adhesió és voluntària i l’accés a la base de dades compleix amb la legalitat vigent.

Tots els càrrecs que ho sol·licitin rebran el carnet que així ho acredita i que l’entitat ha presentat aquest dimecres.