L'exvicepresident de la Comissió Europea Joaquín Almunia, que va ser comissari europeu de 2004 a 2014, ha afirmat aquest dijous a Madrid que "cada vegada veig més falles i esquerdes no només en la nostra democràcia i en les democràcies europees, i tant de bo que, malgrat els populismes que existeixen a molts països de la UE, no es redueixi encara més l'àmbit en què els ciutadans europeus poden exercir els seus drets i llibertats", segons l'agència Europa Press.

En cap moment l'excomissari no ha parlat en concret d'Espanya, tret de l'esmentada al·lusió genèrica.

Per a Almúnia, Polònia i Hongria no són actualment democràcies, i també ha posat en dubte la situació a Eslovàquia. "Polònia és aquest moment, per a mi, no és una democràcia. Hongria des del meu punt de vista no és una democràcia, i Eslovàquia dubto que sigui una democràcia, i no seguiré per no allargar la llista, però me'n ve al cap algun altre", ha enumerat, en al·lusió als països de la Unió Europea que, segons ell, han passat "el llindar" que les legitimava com a règims democràtics on els ciutadans "poden exercir els seus drets i llibertats".

Almunia ha advertit que l'"àmbit dels estats-nació" que van construir la democràcia i la Unió Europea estan actualment amenaçats "pels populismes" que ja s'han instal·lat en alguns parlaments d'estats membres de la UE.

Almunia ha fet aquestes declaracions en la presentació a Madrid del seu llibre Ganar el futuro, on aborda la crisi de la socialdemocràcia i la construcció europea. En l'acte l'han acompanyat l'expresident espanyol Felipe González i l'exsecretari general de l'OTAN Javier Solana, i diversos exministres socialistes.