L'Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE) ha acceptat finalment aquest dissabte Ciutadans com a membre de ple dret, tot i l'oposició de Convergència Democràtica. En el congrés que celebra aquest cap de setmana a Vílnius (Lituània), el partit que presideix l'holandès Hans van Baalen ha aprovat amb 66 vots a favor, 2 en contra i 3 abstencions la candidatura del partit d'Albert Rivera, que ja formava part del grup liberal al Parlament Europeu, des del 2014, com l'eurodiputat convergent Ramon Tremosa, però no encara dels òrgans del partit. "És un honor per nosaltres, treballem plegats per un futur comú a Europa", ha celebrat Rivera.

L'executiva d'ALDE ja havia aprovat l'ingrés de Ciutadans, ratificat aquest dissabte al congrés de Vílnius, per 9 vots a favor i només 1 en contra, el de la portaveu convergent Marta Pascal. A l'Eurocambra, però, ja fa gairebé dos anys que els eurodiputats de Rivera, actualment Javier Nart i Carolina Punset, conviuen al grup liberal amb el convergent Tremosa i amb la representant del PNB, Izaskun Bilbao. El cap de files dels liberals europeus, l'exprimer ministre belga Guy Verhofstadt, també va acceptar el 2014 que els eurodiputats d'UPyD formessin part del grup. Maite Pagazaurtundúa i Beatriz Becerra comparteixen grup amb Tremosa, com Enrique Calvet i María Teresa Giménez Barbat, que formaven part de la candidatura d'UPyD però s'han acabat situant en l'òrbita de Ciutadans.

Tremosa va insinuar el 2014 que podria abandonar els liberals europeus

Tremosa va insinuar el 2014 que podria abandonar els liberals europeus i va revelar fins i tot haver rebut una oferta del grup euroescèptic dels conservadors britànics, els Conservadors i Reformistes Europeus, que és el tercer més important a Brussel·les, després de populars i socialdemòcrates. Els liberals són quarts en escons, però tenen set primers ministres europeus: Xavier Bettel (Luxemburg), Miro Cerar (Eslovènia), Charles Michel (Bèlgica), Lars Lokke Rasmussen (Dinamarca), Taavi Roivas (Estònia), Mark Rutte (Holanda) i Juha Sipilä (Finlàndia). També fa dos anys, el convergent Marc Guerrero va amenaçar de dimitir com a vicepresident dels liberals europeus si Ciutadans aconseguia entrar al grup parlamentari, però finalment no ho va fer.

Els liberals també tenen cinc eurocomissaris en l'executiu de Jean-Claude Juncker: Andrus Ansip (vicepresident i responsable de Mercat Digital), Violeta Bulc (Transports), Cecilia Malmström (Mercat), Margarethe Vestager (Competència) i Vera Jourová (Justícia, Consumidors i Igualtat de Gènere). ALDE es va fundar el 1976, de cara a les primeres eleccions europees, i fins ara en formaven part 57 partits nacionals.