“Ara que està de moda parlar de línies vermelles, la línia pels alcaldes i alcaldesses és que cap família vagi a viure sota un pont per molta llei que ho digui”. Ras i curt. Així s’ha expressat el president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, davant de la delegació del govern espanyol a Catalunya. Buch, acompanyat d'unes desenes d’alcaldes, ha negat que la queixa contra la suspensió de parts de la llei de pobresa energètica sigui partidista, sinó que abasta totes les sensibilitats a nivell local i nacional.

La concentració ha estat impulsada per l’alcalde de Sabadell, el republicà Juli Fernández, amb la intenció de, conjuntament amb els seus homòlegs a nivell català, lliurar les còpies dels expedients en risc per quotes sobre habitatge impagades que ara quedaran aturats i sense tramitar. “Milers”, han assegurat diferents dels concentrats sense saber-ne concretar una xifra.

Aquest moviment suposa una mostra més del rebuig que ha generat a Catalunya la suspensió de la llei 24/2015 sobre pobresa energètica que va aprovar el Parlament per unanimitat. Provinent d’una ILP de la PAH, l’Observatori DESC i l’Aliança contra la pobresa energètica, l’organisme judicial evitarà que s’obligui els grans tenidors a oferir lloguers socials abans de desallotjar persones, que l’administració obligui a cedir pisos buits durant tres anys i que la mediació entre bancs i famílies sigui obligatòria.

La càrrega, contra el PP. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha encarregat de remarcar la responsabilitat del president Mariano Rajoy, a qui vol fer arribar la informació que 680 persones, només a la capital catalana, estan pendents de com es resol el seu expedient. “Parlem de lloguers socials, aturar desnonaments, sancions a grans propietaris que havien desnonat sense oferir lloguer social...”, ha explicat. De moment, tot queda paralitzat.

Nova llei

Però les institucions catalanes no es quedaran aturades molt temps. Aquest dimarts, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja va anunciar el compromís de “deixar sense efectes pràctics la suspensió” del TC. Després d’una reunió de més de dues hores amb alcaldes, grups parlamentaris, i entitats socials, va comprometre’s a l’aprovació d’una nova llei immediata per “substituir” els elements caiguts.

Mentrestant, des de la Federació de Municipis, Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, ha dit que “seguirem fent feina passi el que passi” perquè “els veïns ens necessiten”. Tot i que Moret ha admès que “ha estat un revés del TC”, ha demanat que “continuem donant resposta”. 

Núria Marín, Núria Parlon, Jordi Ballart. Tres de les alcaldies més importants que ostenta el PSC (L'Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa, respectivament) han fet acte també de presència. També la badalonina Dolors Sabaté i la santcugatenca Mercè Conesa, a banda de nombrosos representants de la CUP com Anna Gabriel, Joan Garriga i Maria José Lecha.