L'alcalde de Granollers, el socialista Josep Mayoral, ha demanat en el ban amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya que se celebri un referèndum com a resposta a la situació que viu Catalunya des de la sentència del Tribunal Constitucional que va escapçar l'Estatut. Mayoral defensa amb claredat la via escocesa o quebequesa, fins i tot sense al·ludir -com han fet altres dirigents del PSC, entre els quals Miquel Iceta o Núria Parlon- a una reforma constitucional prèvia.

"És possible resoldre els problemes polítics des de la política. Escòcia i Quebec. Un referèndum amb pregunta clara, fet amb seguretat jurídica, des del respecte a totes les posicions i amb plenes garanties democràtiques", proposa Mayoral. En al·lusió a les enquestes que coincideixen en el fet que més del 80% de la ciutadania reclama ser consultada sobre la independència, l'alcalde de Granollers recorda que "som molts els catalans i les catalanes que volem votar".

Les lleis com a ponts i no trinxeres

L'alcalde argumenta en l'escrit amb motiu de l'Onze de Setembre que "ja fa més de sis anys que des del catalanisme reclamem una sortida dialogada a aquest atzucac que vivim", "forjada en la negociació i no en la imposició", afegeix. En clara al·lusió a l'ofensiva judicial de l'Estat contra el procés sobiranista català, Mayoral concreta que aquesta sortida ha de passar perquè "les lleis esdevinguin ponts i no, com fins ara, trinxeres", així com que "s'escolti i es respecti els sentiments i la voluntat de la gent del nostre país".

Mayoral, alcalde de Granollers des del 2004, apel·la a la necessitat que el catalanisme forgi "espais amplament unitaris" i a la defensa tant dels drets nacionals -llengua, cultura, territori, institucions, autogovern- com socials, entre els quals cita el dret a l'habitatge, a una educació de qualitat, a la salut i a la protecció social. "Els catalans i les catalanes volem parlar", conclou el ban.