El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha obert avui al Congrés dels Diputats el seu primer debat sobre l'estat de la nació com a cap de l'Executiu i el vint-i-sisè de la democràcia, encara que en aquesta cita no hi haurà l'habitual "cara a cara" amb el líder del principal partit de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, ja que aquest no hi participarà en no ser diputat. Gairebé la totalitat dels portaveus dels grups parlamentaris estan d'estrena. Els líders dels principals partits, del PP, Unides Podem, Vox, ERC, Cs o d'EH Bildu pujaran a la tribuna per primera vegada en un debat sobre l'estat de la nació. Feijóo ha arribat al Congrés 20 minuts abans de l'inici de la sessió i ha estat rebut amb aplaudiments de gent que era al carrer i sota l'atenta mirada de desenes de periodistes que han acudit a la cita. De la mateixa manera, els seus companys de partit l'han rebut amb aplaudiments a la seva entrada a l'hemicicle.

Cuca Gamarra prendrà la paraula

Alberto Núñez Feijóo ha anat a l'hemicicle i segueix de prop la intervenció de Sánchez -assegut al costat de la portaveu del seu grup parlamentari, Cuca Gamarra- però no podrà intervenir en no tenir la condició de diputat. Sí que és possible que Feijóo pugui respondre a Sánchez fora de l'hemicicle després que el president hagi explicat les mesures econòmiques que pretén implementar per protegir a les rendes mitjanes i treballadores.

 

El funcionament del debat

Acabats els duels parlamentaris i mentre el Ple del Congrés realitza un primer debat sobre la reforma que permetrà escometre la renovació parcial del Tribunal Constitucional, s'obrirà un termini de 30 minuts perquè els grups presentin les seves propostes de resolució, un màxim de 15 propostes per cap. Això implica un total màxim de 150 textos que poden ser objecte d'esmenes, però que en cap cas no es poden votar per punts perquè es faria etern. Dijous es reprendrà el Ple del Congrés amb el debat d'aquestes 150 propostes. Cada grup disposarà de quinze minuts per defensar-les i la votació es realitzarà al final del Ple, juntament amb la resta d'assumptes de l'ordre del dia. El resultat d'aquestes votacions servirà per mesurar la fortalesa o debilitat de les aliances parlamentàries del govern de coalició.

Moncloa ha volgut que el Ple serveixi per votar altres projectes legislatius, a més de l'esmentada reforma per a la renovació del TC. Així, en l'ordre del dia s'ha inclòs també per a aquell dijous la Llei de Memòria Democràtica, el decret anticrisi aprovat el 25 de juny, i el decret llei d'aquesta setmana que limita la temporalitat al sector públic sanitari. L'últim debat sobre l'estat de la nació, la vint-i-cinquena edició, va tenir lloc el 2015, amb Mariano Rajoy com a president del govern espanyol. Atès el temps transcorregut des de, la cita de la propera setmana suposarà l'estrena en aquests combats d'Unides Podem, Vox i Ciutadans, ja que el 2015 cap d'aquestes formacions no tenia encara representació parlamentària.