Albert Rivera ha rebut aquesta setmana per partida doble. Dimarts passat, va apressar-se a demanar la supressió dels beneficis penitenciaris, que permeten la reducció de condemnes, per aprofitar el vent d’indignació i l’afany de passar comptes aixecat pel descobriment del cadàver de Diana Quer i la detenció del seu assassí confés.

“No entenem alguns beneficis penitenciaris. Nosaltres som partidaris que qui la fa la paga”, va dir el president de Ciutadans, efectista. “Molts espanyols, de vegades, no entenem quins beneficis penitenciaris existeixen i en quines condicions s’atorguen”.

Ja es veu que entre aquests espanyols "que no entenen" hi figura el mateix Rivera, atès que a les condemnes per fets posteriors al 1995 fa anys que no se'ls poden aplicar beneficis penitenciaris, com li explica Jacobo Dopico, catedràtic de Dret Penal de la Universidad Carlos III de Madrid, en una sèrie de piulades:

Per a Dopico, la proposta de Rivera no és més que “un deplorable engany per guanyar vots”.

El catedràtic explica que “els únics beneficis penitenciaris que encara existeixen són dos, i molt marginals”. Es tracta dels indults particulars i de l’avançament de la llibertat condicional.

Dopico pregunta: “Podria explicar el senyor Rivera com derogarà l'indult?” i explica també que l’avançament de la condicional “només afecta alguns presos en 3r grau [els que dormen a casa seva], i tan sols quan mostren perfils de perillositat qualificadament baixa”.

A més, segueix el catedràtic, aquests beneficis “són de fet inaplicables per als [presos] amb limitacions grans per acumulació de penes (una xifra molt elevada de la població penitenciària), i amb enormes obstacles per aplicar-la a la delinqüència organitzada o terrorista”.

Altres juristes i professionals han fet riota de l’oportunisme de Rivera i també de la poca seriositat dels mèdia que van informar de la proposta de Cs sense comprovar la realitat.

Rivera va fer aquestes declaracions en el context de la tramitació al Congrés d’una proposició de llei per derogar la “presó permanent revisable”, una reforma del Codi Penal aprovada el 2015 per la majoria absoluta del PP amb l’objectiu, sobretot, d’evitar la sortida de la presó de terroristes d’ETA que havien aconseguit reduir la seva pena.

Aquesta reforma està recorreguda al Tribunal Constitucional, que encara no s’hi ha pronunciat.

Ciutadans afirma que dubta de la constitucionalitat d’aquella reforma i proposa el compliment íntegre de les penes “en delictes d'especial gravetat”, que Rivera no va voler especificar.

Clatellada de Podemos i els comuns

Rivera també s’ha endut altres clatellades aquest dimecres per reconstruir la realitat. El cap de llista de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, ha replicat la interpretació que ha fet Rivera de la negativa dels comuns a cedir els seus vots a Cs per a la presidència del Parlament.

Per al líder de Cs, “Podem pacta amb els separatistes”, que és com s’ho han agafat alguns diaris madrilenys. Domènech (i també Podemos, sarcàsticament) li han recordat que abans que pactar cal saber sumar. Altres habituals de la polèmica al Twitter, com Xavier Sala-i-Martin i Gabriel Rufián, no han trigat a afegir-s'hi: