Fa unes setmanes el president de la Generalitat va encarregar al Síndic de Greuges que analitzés i elaborés un informe sobre els aldarulls viscuts durant els dies posteriors a l'anunci de les condemnes contra els líders independentistes, específicament sobre l'actuació policial per aplacar incidents. Davant l'actitud "hostil i violenta" d'algunes persones concentrades durant les protestes postsentència que van encendre els carrers entre el 14 i el 27 d'octubre, les forces de seguretat havien de reaccionar "necessàriament". Així ho indica el veredicte del Síndic. Ara bé, una cosa és el què —actuar— i l'altra el com. I aquí és on Rafael Ribó prem el botó d'alarma. Considera que hi va haver "desproporció i un excés en l'ús de la força en la dispersió, contenció i detenció de persones". I això tant per part de Mossos com del CNP.

Les conclusions finals s'han adoptat després de compilar les dades recollides de la sol·licitud continuada d'informació al Departament d’Interior i al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. El Síndic denuncia poca col·laboració per part del Ministeri d'Interior, a qui també s'ha requerit informació, però que no ha atès com corresponia les peticions. Sí que s'han pogut incorporar, en canvi, entrevistes amb persones detingudes en el curs dels incidents i s’han visionat imatges publicades a les xarxes de detencions practicades. 

Retreu al Govern que no vetés les pilotes de goma

Revisat tot aquest material, el defensor del poble a Catalunya constata que s'han produït abusos flagrants. Alhora, assenyala que resulta "inacceptable l'ús d'armament antiavalots molt lesiu, com ara les pilotes de goma, o la tècnica del carrussel". Sobre aquest fet, Ribó ha retret al Govern de la Generalitat que no s'imposés i vetés que els agents del Cos Nacional de Policia poguessin fer ús de les pilotes de goma, que estan prohibides per llei a Catalunya.

En relació a les detencions, l'informe Dret de manifestació i paper dels cossos policials en les mobilitzacions posteriors a la sentència manifesta que les persones afectades entrevistades "exposen de manera majoritària que els agents van aplicar un ús de la força excessiu", com poden ser "cops de porra quan ja estaven immobilitzades, trepitjades al cap o arrossegar-los per terra agafats pels cabells". 

L'anàlisi introdueix una distinció entre cossos policials, que es basa en el testimoni de desenes de detinguts. "Els relats divergeixen força" en funció de qui practica la detenció, explica. En aquest sentit, exposa que quan els protagonistes eren agents del Cos Nacional de Policia, els afectats " han descrit un tracte més agressiu, inadequat i intimidatori durant l’estada a comissaria" i alerta que "es van vulnerar seriosament el dret a la integritat moral i els drets de la llei d’Enjudiciament Criminal". 

Exigència d'investigació i sancions

Davant de totes aquestes constatacions, el Síndic fa tot un seguit de recomanacions a les diverses administracions. La primera, exigir al ministeri i la conselleria d'Interior que "investiguin de manera rigorosa i imparcial les al·legacions d’excés de força i vulneració de drets i sancionin adequadament les infraccions i els delictes que es puguin haver comès". 

En el cas dels cossos de seguretat de l'Estat, demana al ministeri que "revisi els protocols que regulen l’ús d’armament reglamentari antiavalots i substitueixi les pilotes de goma per instruments menys lesius i indiscriminats". Als Mossos els insta a aprofundir en el model de proximitat amb més recursos per fer-lo més eficient. En aquest sentit insisteix al Govern en la necessitat que elabori ja la llei de la Policia de Catalunya. 

Amb tot, l'informe aprofita per destacar també que la immensa majoria de les mobilitzacions han estat cíviques i pacífiques i no han requerit actuació policial. El document final ha estat lliurat ja al Parlament i al Govern.