L'Ajuntament de Barcelona es farà càrrec del 100% de la inversió necessària per instal·lar plaques solars en edificis privats de la ciutat, segons han anunciat aquest dimecres la tinent d'alcalde d'Agenda 2030, Laia Bonet, i el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia.

Això serà possible gràcies a un nou mecanisme d'inversió, el Mecanisme per a l'Energia Sostenible de Barcelona (MES Barcelona), creat pel consistori com un instrument financer per accelerar la transició energètica a la ciutat, amb la col·laboració publicoprivada, proposat pels republicans en els pressupostos del 2020. L'Ajuntament hi destinarà 50 milions d'euros amb l'esperança de captar inversió privada, fins a arribar a 166 milions per a projectes d'energia verda.

La tinent d'alcalde Bonet ha explicat que aquest mecanisme s'utilitzarà per a la rehabilitació energètica d'edificis d'alt consum, com hospitals i centres esportius, i per instal·lar plaques solars en terrats, amb la qual es pretén augmentar la generació d'energia renovable local fins a 88 GWp, un 66% més que ara, per reduir la dependència energètica dels combustibles fòssils i les emissions de CO₂ a la ciutat.

Una iniciativa que uneix els partits 

Bonet, Badia, el portaveu d'ERC, Jordi Corones; i la presidenta del grup JxCat, Elsa Artadi, han anunciat en roda de premsa que al ple de desembre s'aprovarà el MES. Bonet ha assegurat que tant la rehabilitació energètica com la instal·lació de plaques fotovoltaiques "seran 100% gratuïtes per a les comunitats de veïns i per als propietaris dels edificis on s'implementin aquestes mesures". Això és possible perquè el MES preveu que l'Ajuntament de Barcelona i els privats recuperin la inversió gràcies als estalvis energètics generats i, per tant, no requereix finançament per part dels propietaris particulars.

La tinenta d'alcalde també ha destacat que el MES és un instrument per avançar en la lluita contra el canvi climàtic mitjançant el consum d'energia sostenible, i també una eina per estimular l'economia de la ciutat amb la captació d'empreses del sector energètic i tecnològic i per atreure inversió.

El govern municipal, ERC i JxCat van pactar a l'acord de pressupostos 2020 crear aquest mecanisme per accelerar la millora energètica dels edificis de la ciutat, incorporant la generació d'energies renovable i que ara neix, a més, com a instrument clau per fer front a la crisi econòmica post-Covid-19.

L'Ajuntament vol captar inversors 

A l'hora de seleccionar i homologar inversors, l'Ajuntament de Barcelona ha explicat que exigirà que se centrin en inversions en fotovoltaica o rehabilitació energètica en els quals el model de negoci no requereixi un cofinançament per part dels propietaris dels edificis. Els inversors assumiran el 100% de la inversió i la recuperaran gràcies als estalvis energètics generats per les operacions finançades, seguint el model ESCO.

Aquest punt és determinant, ja que en el context actual de crisi econòmica vinculada a la pandèmia de la Covid-19, amb la reducció de l'activitat econòmica i la destrucció de llocs de treball, cal preveure poca capacitat d'inversió per part de propietaris particulars, ha assenyalat el consistori. En el cas d'inversors especialitzats en fotovoltaica, entre altres criteris, es garantirà que aquests fons diversifiquin la instal·lació de fotovoltaiques en diferents tipus d'edificis, fomentin l'autoconsum, les comunitats energètiques i la instal·lació de punts de càrrega per a vehicles elèctrics.

cotxe electric punt de carrega-acn

ACN 

Això sí, el MES busca prioritàriament potenciar la generació energètica a la ciutat a partir de la iniciativa privada i s'enfoca tant a projectes que considerin grans espais, com cobertes de naus industrials, logístiques o altres espais de ciutat, com a agrupacions de projectes més petits que sumats puguin fer el conjunt de la inversió manejable. 

Fotografia principal: Vista aèria del Cementiri de les Corts de Barcelona, un espai independent energèticament / ACN