Nou ajornament en la causa judicial engegada per la justícia espanyola per a la extradició de Clara Ponsatí. La justícia escocesa ha acordat ajornar fins al 17 de desembre el judici sobre l'euroordre d'extradició de l'eurodiputada de Junts per Catalunya. Estava previst que la vista se celebrés el 8 d'octubre, però el tribunal ha decidit esperar que el Parlament Europeu resolgui sobre la seva immunitat parlamentària per pronunciar-se.

El tribunal ha acordat ajornar la data de la vista perquè calcula que per aquella data el Parlament Europeu encara no s'haurà pronunciat sobre si Clara Ponsatí, Carles Puigdemont i Toni Comin mantenen o no la immunitat parlamentària. El Tribunal Suprem va enviar a l'eurocambra un suplicatori perquè retirés la immunitat als tres independentistes catalans, per aplanar així el camí de les euroordres d'extradició.

Ponsati Anwar @aameranwar

Clara Ponsatí amb el seu advocar Aamer Anwar / @aameranwar

No obstant això, pot ser que la nova cita, programada per al 17 de desembre, tampoc sigui definitiva, segons ha explicat l'advocat de Ponsatí, Aamer Anwar . "És difícil dir-ho amb certesa. La crisi de la Covid-19 ha tingut un impacte en els procediments, per això la vista del dia 17 de desembre depèn que tinguem una decisió (de Brussel·les)", ha afirmat Anwar en declaracions a Efe.

Suplicatòris en suspens

Els suplicatoris sobre la immunitat parlamentària de Ponsatí, Puigdemont i Comín -els tres eurodiputats de JxCat- es mantenen en suspens a l'espera que el Parlament Europeu torna a arrencar la seva activitat de forma presencial o es dissenyi un sistema que permeti als diputats implicats participar en remot amb totes les garanties.

Per tractar-se d'un procés parlamentari que aborda la immunitat, un dret fonamental del diputat, el reglament de l'Eurocambra exigeix presencialitat i absoluta confidencialitat, a més d'un vot secret. El representant legal de Ponsatí s'ha mostrat optimista sobre el dictamen de Brussel·les i ha destacat la línia en què es basa la defensa de l'eurodpitada a Escòcia, és a dir, que el seu enjudiciament té "motivacions polítiques".

"El Tribunal Suprem espanyol ha perdut en tots els tribunals europeus, així que tinc gran esperança en què la decisió serà en favor de Ponsatí i Puigdemont", ha assenyalat Anwar.

Segona euroordre

La segona euroordre de detenció de Ponsatí, que resideix a Escòcia després de sortir d'Espanya el 2017 i romandre uns mesos a Bèlgica al costat de Puigdemont, es va emetre al novembre del 2019 pel paper de la llavors consellera d'Educació a la celebració del referèndum de l'1-O. El febrer passat, Ponsatí va esdevenir eurodiputada després de guanyar Espanya cinc escons per la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.