La prestigiosa revista National Geographic ha dedicat a Catalunya un reportatge en la seva edició japonesa a Catalunya per explicar d'on surt la reivindicació independentista catalana des d'un punt de vista històric.

Responent a la pregunta de "per què la comunitat més rica d'Espanya vol la independència", la revista recorda que Catalunya té una història pròpia, i també una llengua i cultura diferenciades.

"Al segle V, l’Imperi Romà va entrar en crisi i Catalunya va caure en una situació política inestable. Primer governada pel regne gòtic occidental i després per la dinastia omeia, el 801 el Regne Franc va conquerir Barcelona. Catalunya va passar a formar part de la frontera d'Hispània i va servir de zona tampó entre l’Imperi Carolingi i el poder musulmà", apunta. Afegeix que a mesura que l'Imperi Carolingi va anar guanyant terreny, Catalunya es va desenvolupar com a país.

Segons National Geographic, Catalunya va mantenir la independència després del casament dels reis Ferran i Isabel, però finalment "es va integrar plenament a Espanya". L'autogovern, perdut el 1714, no es va recuperar fins al 1931, recorda. Però des de finals del segle XIX hi ha un moviment independentista, precisa.