Les esquerres alternatives, immerses dins d'un procés de renovació de lideratges, han pagat a Ada Colau l'entrada al nou edifici que l'alcaldessa de Barcelona vol bastir per a allotjar-les en un "nou espai polític" a Catalunya. Es tracta d'estabilitzar en una sola plataforma política les diverses confluències que fins ara, més o menys desorganitzadament, s'han presentat a les eleccions com a Catalunya Sí que Es Pot i en En Comú Podem.

Barcelona en Comú (BeC) celebrará una assemblea el 20 de febrer per a debatre aquesta proposta d'Ada Colau. En aquesta reunió "no es prendrà cap decisió definitiva", ja que tot just "estem en una fase prèvia d'anàlisi de context" amb un "debat en els diferents espais de l'organització", segons fonts dels comuns consultades per El Nacional.

Els resultats electorals estan sobre la taula de tots els partits. En Comú Podem, la confluència apadrinada per Colau, va triplicar (927.940 vots) els resultats que va aconseguir Catalunya Sí Que es Pot només tres mesos abans (366.494) i, de fet, també els resultats a les generals d'ICV-EUiA el 2011 (280.152).

La ponència d'ICV

Els ecosocialistes estan en procés de renovació. Després que les confluències obliguessin els dirigents Joan Herrera i Dolors Camats a sortir del focus, la joventut vol prendre les regnes. Amb l’Assemblea Nacional a menys de 3 mesos, l’eurodiputat Ernest Urtasun, la diputada rubinenca Marta Ribas, i l’actual coordinador del partit a Barcelona, David Cid, han presentat la seva candidatura aquest dissabte “amb l’objectiu de construir una cooperativa política guanyadora”.

 

Sota aquesta nova designació s’hi troba el vistiplau, també donat pel Consell Nacional, a aquest nou espai polític de Colau que agrupi les esquerres “més enllà de les sigles”. La voluntat és la mateixa que destacava la ponència ecosocialista, una confluència “estable” i no diferent, com fins ara, per cada eleccions.

L'aval de Nuet

Si bé des de l’esquerra alternativa no hi ha hagut una decisió oficial de partit, divendres passat el seu coordinador general, Joan Josep Nuet, defensava en un acte a Mollet del Vallès sumar-se a “els processos de confluència de les esquerres transformadores”, posant de relleu l’èxit de la candidatura a les generals, En Comú Podem.

 

Això sí, Nuet va voler penjar-se una medalla. “EUiA va ser la primera força que va demanar la creació d’un nou espai”, va dir, recordant el document aprovat per l’Assemblea Nacional que va tenir lloc fa quatre anys.

La garantia Fachin

Els de Pablo Iglesias a Catalunya estan sense líder des de l’octubre passat, quan la secretària general, Gemma Ubasart, va dimitir degut a una campanya, la de Catalunya Sí Que es Pot, que es va situar en “la marginalitat de l’unionisme”.  Ubasart, candidata que tenia el suport de la direcció estatal, havia accedit al càrrec al febrer de 2015, en unes primàries en què va aconseguir el 76% dels vots.

 

Davant d’aquesta situació, el podemista i diputat al Parlament, Albano Dante Fachin, es proposava com a secretari general en una entrevista, que es decidirà entre març i abril, i explicava a El Nacional que la proposta de Colau “està sobre la taula i no passa desapercebuda”. La línia és la mateixa que va expressar el portaveu del partit, Marc Bertomeu, a finals de gener, que tot i reivindicar la seva formació com a vertebradora de confluències, afirmava que “sempre hem apostat per aquelles opcions que ens permetin defensar millor la justícia social”.

La sintonia que hi ha hagut en l’última campanya entre Iglesias i Colau també ho fa més fàcil. Pablo Iglesias va portar l'alcaldessa als dos grans mítings de campanya (Madrid i València) i va abanderar el dret a decidir, almenys aleshores, com a línia vermella per qualsevol pacte de govern o d’investidura. A més a més, l’activista i parella de Fachin, Marta Sibina, va ser la número dos d’En Comú Podem a Barcelona.

Foto de portada: Ada Colau, la nit del 20D / Sergi Alcázar