"No s'ha adoptat cap actuació. No hi ha cap instrucció al respecte". Així ha respost la Fiscalia de Tarragona a El Nacional, sobre la possibilitat que el ministeri públic doni ordres d'impedir l'acte d'inici de la campanya del  pel referèndum al Tarraco Arena. 

El president, Carles Puigdemont, i el vicepresidentOriol Junqueras, encapçalaran l’acte d’obertura de la campanya del sí. Juntament amb ells, els responsables de les tres entitats sobiranistes i dels partits independentistes donaran el tret de sortida al tram final pel referèndum.

Des de Madrid, la Fiscalia General de l'Estat, tira pilotes fora, o més ben dit, la passa a Tarragona i diu que "si han de prendre accions, ho decidirà l'autoritat competent i es notificarà". De moment, el fiscal de Tarragona, Xavier Jou Mirabentno té res previst. Però falten 24 hores i tot és possible, i més després dels últims moviments de la Fiscalia ordenant la citació de més de 700 alcaldes i ordenant a les policies locals que busquin urnes i paperetes.

Amb la Fiscalia aturada davant l'acte d'inici de campanya dels partits del "sí", per impedir l'acte caldria una denúncia. Perquè un jutge tampoc pot actuar d'ofici en un cas així. Si algú ho demana, decidirà, això sí.

Dos jutges a l'aguait

Ara mateix hi ha dos jutges pendents del referèndum. El número 13 de Barcelona que va començar investigant les declaracions de l'exsenador Santi Vidal i que va acabar acumulant totes les accions que la Guàrdia Civil ha fet per demostrar que darrere el referèndum hi ha càrrecs públics, més enllà dels polítics, amb responsabilitats a la Generalitat i en les conselleries.

L'altre jutge és la número 5 de Tarragona que estava de guàrdia la setmana passada quan la Guàrdia Civil va entrar a l'empresa de Constantí i al setmanari de Valls, buscant paperetes. Hi ha secret de sumari i no se sap cap a on estan anant les seves investigacions.

Dos magistrats per als aforats

Però al TSJC hi ha dues vies obertes també contra el referèndum. Una contra el Govern de la Generalitat, i una altra contra el Parlament de Catalunya.

I dues magistrades dirigeixen les dues investigacions dirigides a asseure al banc dels acusats Carles Puigdemont i Carme Forcadell, entre altres membres del Govern i de la Mesa.

Maria Eugènia Alegret és qui dirigeix el cas contra Forcadell i els membres de la Mesa. A les dues querelles que ja tenia sobre la taula i a punt de tancar per anar a judici, ara se li han afegit les de la setmana passada per l'aprovació de la llei del referèndum i la llei de transitorietat.

Mercedes Armas instrueix les querelles dels membres del Govern. Abans de l'estiu se la va designar ponent per portar a judici la consellera Meritxell Borràs per signar el concurs públic per comprar les urnes, i tot i que es va declarar desert, la querella es manté contra Borràs i el seu secretari. Ara, a aquesta denúncia s'uneixen les que va presentar la setmana passada la Fiscalia contra Puigdemont i la resta de consellers. Se'ls acusa de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics. Exactament dels mateixos delictes que es van acusar en un principi Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau pel 9-N. En aquell cas, però, finalment es va retirar el delicte de malversació que és el que pot portar a la presó el Govern sencer i la presidenta del Parlament.