Teresa Jordà, consellera d'Acció Climàtica, ha anunciat aquest dissabte que prepara una nova llei per actuar amb "contundència" per reduir "els envasos d'un sol ús". La nova normativa cercarà promoure l'ús d'envasos retornables. L'anunci ha tingut lloc a la platja de Somorrostro de Barcelona, on Jordà ha participat en la recollida de deixalles organitzada en el marc de l'Ultra Clean Marathon.

Aprofitant el Dia Mundial del Medi Ambient la consellera ha detallat que treballa en dos avantprojectes de llei per minimitzar la producció de residus i impulsar l'economia circular, segons informa l'ACN. Per una banda, la conselleria desenvolupa una llei d'embalatges dirigida a la indústria i, per altra banda, una llei de residus que reguli la gestió de la brossa. 

Es tracta d'un projecte d'Acció Climàtica que vol anar més enllà del reciclatge. "Reciclar està molt bé", ha recordat Jordà, però considera que ara toca "reduir i reutilitzar". En l'anunci de les pròximes accions del Departament, Jordà ha declarat la "guerra al concepte d'un sol ús". 

Una guerra que no lliurarà la consellera sola, ja que ha assegurat que desenvolupar els dos marcs normatius consultarà als diversos sectors afectats perquè creu que "si obrim un meló, cal fer-ho ben obert", segons recull l'ACN. Tot i el convenciment que ha mostrat la consellera Jordà ha estat prudent i no ha volgut ficar data a la seva aplicació perquè fa vuit dies que ha arribat a la conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Seguint les passes de Brussel·les 

El 3 de juliol quedarà prohibida la venda de qualsevol producte de plàstic d'un sol ús, sota mandat de la Unió Europea. La lluita contra aquesta mena d'envasos és global i com recorden des de la Conselleria, Catalunya n'és pionera. Tot plegat ens porta a un escenari on les bosses, els bastonets de les orelles, palles i recipients de plàstic per aliments tenen els dies comptats, després que les bosses de plàstic quedessin prohibides amb la normativa de l'1 de gener de 2021. A poc a poc ens encaminem cap a una realitat amb menys plàstic i conscienciada amb la reutilització. 

 

Imatge principal: Teresa Jordà, consellera d'Acció Climàtica, recull envasos de plàstic a la platja de Somorrostro en el marc de l'Ultra Clean Marathon / ACN