Avui és l'aniversari del símbol de l'Holocaust. Aquest 27 de gener es commemora el 75è aniversari de l'alliberament del camp d'Auschwitz per part de les tropes soviètiques. Una data que va acabar amb l'horror d'un camp on van ser assassinades més d'un milió de persones. Fins a 60 caps d'estat participaran dels actes commemoratius, entre ells el rei Felip VI i la reina Leticia que aniran acompanyats de la ministra d'Exteriors, Arancha González. També hi assistiran altres membres de les monarquies europees com Bèlgica, Holanda o Gran Bretanya i els presidents d'estat com el d'Alemanya, Frank-Walter Steinmeier, el d'Israel, Reuven Rivlin, o l'amfitrió polonès, Andrzej Duda.

Auschwitz va estar operatiu des del juny de l'any 1940 fins el 27 de gener de 1945, quan va ser alliberat, i tenia com a objectiu la liquidació física però també moral de les víctimes. Les xifres esgarrifen: hi van passar 1,3 milions de deportats, en van sobreviure 200.000 i va arribar a tenir 70.000 presos alhora.

Situat a Birkenau per la seva bona comunicació ferroviària, comptava amb cambres de gas i forns crematoris que la van convertir en la ciutat de la mort. Un milió dels presos van ser jueus, pràcticament mig milió hongaresos. Però també van morir gitanos, presos polítics polonesos, homosexuals o les 999 adolescents eslovenes que les van enganyar dient que era una oferta de feina i van ser les primeres que van acabar esclavitzades.

El Museu d'Història de Catalunya rememora aquesta data amb les fotografies del combatent republicà Francesc Boix.