Més de 50 entitats han demanat la creació d'una conselleria de Medi Ambient que faci front a la crisi climàtica. A través d'un manifest, les entitats, unides sota el paraigües de la Federació Ecologistes de Catalunya, demanen aquest nou Departament per tal que tingui la "capacitat i recursos per regular l’activitat econòmica i el mercat a favor de la natura".

Fins ara i tal com recorden les entitats, Medi Ambient forma part de la conselleria de Territori i Sostenibilitat i també de la d'Agricultura. Però no sempre va ser així: des de la seva creació el 1991 de la mà del tercer Govern de Jordi Pujol fins el 2010, Medi Ambient tenia una conselleria pròpia. Aquell any, però, va ser dissolta i repartida entre Territori i Agricultura.

"Són moltes les veus de sectors socials, ciutadans i de defensa ambiental que han manifestat la urgència de finalitzar l’anomalia que pateix Catalunya des de fa una dècada: tenir el Departament de Medi Ambient dispersat dins dels Departaments de Territori i Sostenibilitat i d’Agricultura. Les polítiques ambientals resten subordinades al desenvolupament urbanístic (sovint especulatiu), les infraestructures de transport, energètiques, de tractament de residus, o d’una gestió dels boscos contrària a la conservació", lamenten les entitats.

 

"Tenir el Departament de Medi Ambient dispersat dins dels Departaments de Territori i Sostenibilitat i d’Agricultura ha portat a un retrocés ambiental del Catalunya en relació a d’altres països europeus i comunitats autònomes. Respon a una mentalitat obsoleta que ignora els desafiaments globals a què hem de fer front", afegeixen exposant els reptes que hauria d'afrontar aquesta Conselleria. 

Més enllà de l'esmentada crisi climàtica, els impulsors del manifest recorden l'existència d'altres problemes com "la pèrdua de biodiversitat i la degradació de la natura" i deures per fer com la construcció d'"un nou model energètic i una economia sostenible, no especulativa ni malbaratadora dels recursos" i "esborrar les desigualtats; o garantir l’enfortiment democràtic i la participació ciutadana real".

Només el 7%

Un exemple per reforçar aquesta petició és el fet que només el 7% de les consultes i accions de la conselleria de Territori i Sostenibilitat eren sobre qüestions ambientals, mentre que més del 90%, ho eren sobre infraestructures i urbanisme, segons el mateix conseller Damià Calvet hauria reconegut a Ecologistes de Catalunya en una trobada.

"La paràlisi de les institucions arrel de l’aplicació de l’article 155 primer, i les posteriors limitacions del govern autonòmic han dificultat encara més la recuperació ambiental del nostre país", conclouen.

 

Activistes d'Ecologistes de Catalunya irrompen en l'acte institucional del Dia Mundial del Medi Ambient el juny del 2018 / ACN