Mariano Rajoy no té més remei que aplicar la llei, però que ho faci de manera extrema es deu a la seva debilitat i a la manca de suports que puguin moderar la influència de l'ala més conservadora del Partit Popular. El president del govern espanyol no pot comptar ni amb Ciutadans ("un partit que actua per ràbia més que amb la raó"), ni amb el Rei, que ha malbaratat el seu paper mediador perquè els catalans el veuen alineat amb el mateix govern espanyol.

Així ho explica l'advocada Míriam González en una columna al Financial Times, aquest dimecres, on aposta per la nova versió de l'anomenada Tercera Via, que ara es presenta com "ni DI ni 155". González és una de les associades de Dechert, un despatx d'advocats de negocis de referència mundial. El seu marit és Nick Clegg, viceprimer ministre britànic amb David Cameron.

"La paradoxa és que les demostracions de picar-se el pit, tant del Govern català com de l'espanyol, només amaguen la debilitat de les seves posicions", explica González. La part catalana està amenaçada per divisions internes i la fuga d'empreses. El costat espanyol pel seu enfocament rígid i legalista i perquè Rajoy "no s'ha atrevit" a visitar Catalunya ni un sol cop des de l'1-O. "Hi ha enviat la policia i ha retirat els poders [a Catalunya], però no ha estat prou valent com per anar-hi ell", afegeix.

La columnista no proposa cap solució concreta. Ofereix, però, uns propòsits generals. D'una banda, resoldre el problema "exigeix més que aplicar la duresa de la llei als organitzadors del referèndum il·legítim [de l'1-O]. Rajoy també hauria d'obrir un espai emocional per a començar a bastir ponts amb una part més àmplia de la societat catalana i amb les forces independentistes menys extremes".

D'altra banda, "els moderats de tots els partits" han de sortir de l'armari "i coordinar i galvanitzar un nou enfocament" del conflicte. El problema d'aquests "moderats" és que "en una societat tan tancada políticament com Espanya, seran presentats com a traïdors o sabotejadors".

Celebrar eleccions a Catalunya en un màxim de sis mesos, com preveu el govern espanyol, no millorarà la situació, diu González. "Tots els partits polítics (els nacionalistes catalans i els espanyols) se centraran en satisfer al seu electorat, polaritzant més el debat polític", explica. "Cada dia que passa, el govern espanyol està més lluny de solucionar la crisi catalana. La resposta no es troba en mesures amb molta testosterona, encara que les justifiqui la llei. La resposta rau en adonar-se que cal buscar la força veritable en la moderació".