Xavier Freixas i Dargallo, catedràtic d'Economia Financera i Comptabilitat i director del Departament d'Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra, rep aquest dimecres a València el premi Rei Jaume I en la categoria d'Economia, "per la seva recerca centrada en la banca i per ser un dels principals experts mundials en economia financera, i de manera especial, en microeconomia i macroeconomia del sistema bancari ".

Nascut a Barcelona fa 69 anys, es va doctorar en Economia per la Universitat de Tolosa (França) el 1978. La seva experiència se centra en els mercats financers, la supervisió i la regulació bancàries i en la teoria de la banca. Aquesta teoria consisteix en la creació de petits models econòmics en què es considera el comportament dels diversos actors, amb l'objectiu de facilitar als bancs i reguladors la comprensió de l'impacte d'aquestes mesures hipotètiques.

El jurat també ha valorat la seva carrera acadèmica. Ha estat consultor del Banc Mundial, el Fons Monetari Internacional, el Banc de la Reserva Federal de Nova York i el Banc Europeu d'Inversions, entre d'altres organismes. Així mateix, ha destacat la coautoria del Economia bancària, escrit conjuntament amb Jean-Charles Rochet, que s'ha convertit en un treball de referència en aquest àmbit.

30 aniversari dels premis i 100.000 € de guardó

Els Premis Jaume I celebren aquest any la seva 30 edició. Estan convocats per la fundació que porta el mateix nom i que presideix el científic Santiago Grisolía. Estan dotats amb 100.000 euros per a cadascuna de les sis categories de què consten (Economia, Investigació Bàsica, noves Tecnologies, Protecció del Medi Ambient, Investigació Mèdica i Emprenedor de l'any). Els guardons els lliurarà el Rei Felip VI. El jurat està compost per 80 persones i compta  amb divuit premis Nobel.

SANTIGO GRISOLÍA GARCÍA copia

En la categoria d'investigació bàsica, la premiada el 2018 és María Vallet Regí, "pels seus treballs pioners en el camp de materials ceràmics mesoporosos amb aplicacions biomèdiques, particularment en la regeneració del teixit ossi" .Vallet és doctora en Ciències Químiques, fundadora i directora del Grup de Recerca de Biomaterials intel·ligents de la Universitat Complutense de Madrid.

El guardó en la categoria d'Investigació Mèdica s'atorga a Dolores Corella, pel seu treball pioner en el naixement i desenvolupament del camp de la Genòmica nutricional, l'estudi de les interaccions gen-dieta. Actualment és directora de la Unitat d'Investigació d'Epidemiologia Genètica i Molecular i Coordinadora de la Universitat Saludable a la Xarxa Espanyola d'Universitats.

En Noves Tecnologies, el premiat és Ramón Martínez-Máñez, doctor en Ciències Químiques i director de l'Institut Interuniversitari de Recerca de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic. Máñez ha treballat durant més de 25 anys en el disseny de sondes moleculars i sensors químics, que permeten observar modificacions en les molècules que causen canvis de colors en aquests sensors o fluorescència.

Íñigo J. Losada, rep el guardó de Protecció del Medi Ambient "per la seva important contribució a la millora del medi ambient, així com a la lluita contra el canvi climàtic. Els seus estudis sobre la dinàmica costanera sentin les bases per a la protecció de les mateixes. Enfront dels esdeveniments extrems ocasionats pel canvi climàtic, dóna eines per a la presa de mesures per a l'adaptació i mitigació ", en paraules del jurat.

El guardó a l'emprenedor ha estat per a Enrique Silla, llicenciat en Ciències Empresarials per la Universitat de València. Segons el jurat, "Cadira representa els valors vinculats al fet d'emprendre, innova optimitzant el procés d'envelliment de peces vaqueres que originalment era químic, evolucionant-a un altre més sostenible gràcies a la tecnologia làser que ell desenvolupa".