Durant el primer trimestre del 2018, s’han comptabilitzat a Espanya 12 suïcidis d’agents de les forces de seguretat. Sis a la Guàrdia Civil, quatre a la Policia Nacional i dos a la Policia Local, el que suposa un cas més respecte al mateix període del 2017.  Son dades presentades  per Casimiro Villegas, policia municipal de Sevilla, impulsor de la Plataforma Zero Suïcidi Policial  durant la primera Jornada per a la prevenció del suïcidi a l’àmbit policial que s’ha celebrat a València. “Pel que respecta als mètodes, el 71% ho feu amb la seua pròpia arma, el 16% per precipitació mitjançant algun vehicle, el 7 es penjaren  i un 3 % utilitzaren medicaments i alcohol. La jornada ha estat organitzada conjuntament per l’Associació Unificada de la Guàrdies Civils (AUGC), el Sindicat Unificat de Policia i el sindicat Comissions Obreres (CCOO).

“Aquesta és la primera causa de mort dins els cossos i forces de seguretat”, i assenyalen des de AUGC que “hem reclamant des de fa anys a les Institucions, al Ministeri de l’Interior i a la direcció general de la Guàrdia Civil que els psicòlegs que atenen els agents siguen personal civil, procedents de serveis professionals externs que no tinguen res a veure amb la Guàrdia Civil”  Amb aquesta iniciativa l’Associació Unificada de Guàrdies Civils “vol denunciar el que consideren una lacra que assola el seu col·lectiu i que en els primers tres mesos de 2018 ha fet que sis guàrdies s’hagen llevat la vida”. La facilitat en l’ús de l’arma reglamentària, un règim disciplinari  d’aplicació unidireccional o un codi penal militar  que sanciona amb penes de presó el haurien de ser simples faltes, podrien ser algunes de les causes de l’alt índex de suïcidis entre els guàrdies civils, superior als altres cossos de seguretat”.

Davant aquesta realitat, segons Arturo León de CC.OO, “es posa en evidència la necessitat d'una acció preventiva i la importància d’unes condicions de treball que protegeixen la vida i la salut dels treballadors de l'àmbit policial perquè puguen realitzar la seua comesa en les millors condicions”, i ha afegit que “els protocols actuals estan obsolets i han de ser revisats”.

 “Estem davant un problema seriós, el del suïcidi en els cossos i forces de seguretat. Un problema que no s'ha d'amagar sinó que s'ha d'afrontar i dur a terme una política preventiva. És possible buscar les causes i és possible treballar conjuntament com ja s'està fent des de la Plataforma Suïcidi Zero. Hem de posar-nos a treballar tots i totes per a eliminar les causes que provoquen eixes situacions extremes, trobar el camí per a evitar eixos suïcidis. Els poders públics han d'afrontar el debat sobre el suïcidi en l'àmbit policial des de l'empatia i la implicació, perquè és greu i no cap ni la desídia ni la indiferència” amb aquestes paraules, Joan Ribó, alcalde de València ha mostrat el seu suport i compromís amb els impulsors d’aquesta plataforma.