El tractament jurídic que rebran els 629 migrants de l'Aquarius a la seva arribada a València i la presència, sí o no, de polítics i periodistes en el moment que atraquin els vaixells ha obert una bretxa en les cordials relacions que durant dies han mantingut els interlocutors del govern espanyol i valencià davant d'aquesta crisi humanitària.

El Govern espanyol actuarà com a frontera europea en el tractament que donarà als 629 migrants rescatats per l'Aquarius que arribaran demà a València, el que implica que no es poden descartar ingressos en els Centres d'Internament d'Estrangers ( CIEs) expulsions i devolucions als seus països d'origen, en el cas que tinguin antecedents penals o prohibició d'entrada. Aquesta decisió ha provocat una bretxa entre el govern de l'Estat i la Generalitat Valenciana que, des de l'inici d'aquesta acció d'acollida, va assegurar que se'ls tractaria com a refugiats i no se'ls aplicaria la llei d'estrangeria.

Tant la vicepresidenta espanyola Carmen Calvo, com la ministra portaveu Isabel Celaá, han mantingut el discurs de: "Res no és descartable, tothom coneixerà si té estatus de refugiat, si és immigrant econòmic, fins i tot si efectivament té delictes que li fan creditor a ser expulsat". L'"única excepcionalitat" és que es tracta d'"un acte profund i solemne de solidaritat i de prestació d'auxili" amb les 630 persones que van ser rescatades a la Mediterrània pel vaixell Aquarius.

Però Mònica Oltra, vicepresidenta del Consell, sempre ha sostingut que els 629 migrants de l'Aquarius serien tractats com refugiats "en les tres reunions de coordinació celebrades fins al moment davant de l'arribada de la flotilla de l'Aquarius els representants del Govern central no van plantejar que s'anava a aplicar la llei d'estrangeria a aquestes persones. La representació del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social va assenyalar que es permetria l'entrada d'aquestes més de 600 persones a Espanya per raons humanitàries i, seguidament, se'ls oferiria la possibilitat de declarar la seva voluntat de sol·licitar asil, amb la qual cosa aconseguirien la protecció i el pla d'acollida associat."

Segons Oltra, aquesta sol·licitud d'asil "té tota la lògica" perquè no s'està parlant d'un vaixell "que arriba a aquest país" i es troba en aigües nacionals, sinó que "vénen al port de València perquè hi ha hagut una intervenció política de les institucions espanyoles perquè es doni ajuda humanitària a aquestes persones i puguin arribar a un port segur". "El tractament, ja d'inici, no és el mateix: és el Govern espanyol el que ha determinat que aquests vaixells vinguin al port de València", ha dit, pel que considera que "no és una qüestió d'estrangeria, és una qüestió de dret humanitari". "No han arribat aquí i ens les hem trobat al port, a aquestes persones les ha anomenat el Govern d'Espanya", ha incidit, assenyalant que aquest fet marca la diferència entre optar per una via o una altra a nivell legal.

Especialistes sí, polítics no

Respecte a la pertinència o no que en aquesta rebuda hagin representants polítics també s'ha estat debatent –i qüestionant– en les últimes hores. Sense anar més lluny, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va anunciar que ell no acudiria a la recepció i considerava que havien de ser rebuts únicament i exclusivament per professionals: psicòlegs, metges, advocats.

Sí estarà, tanmateix, la número dos de l'executiu valencià. La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, serà en la base operativa del Centre de Coordinació Operativa Integrada (CECOPI) que s'instal·li en un edifici de La Marina. "Cadascú que sigui on vulgui", ha respost a les preguntes dels periodistes després d'afirmar que on s'havia de ser era "coordinant i no molestant, ni destorbant".

La vicepresidenta del Govern central, Carmen Calvo ha demanat una recepció "respectuosa i tranquil·la" i sense polítics. I va afegir que les institucions ja estaven fent el seu treball en reunions com la que minuts abans s'havia produït entre ella, el cap del Consell, i Oltra, però després havien de ser els experts els que havien de decidir.

Per la seva part, Joan Ribó, alcalde de València, també ha demanat " deixar treballar els professionals i guardar la intimitat i la dignitat de les persones" que arribessin demà a la ciutat després de ser rescatades en aigües de la Mediterrània. Apel·la a la "responsabilitat" de "tota la societat" i, especialment, de polítics i mitjans de comunicació" per estar "a l'altura" del que requereixen aquests immigrants i refugiats, persones que "han patit molt i necessiten descans i atencions".