El  Truc és el joc nacional del País Valencià; i com tots en els que s’envida, necessita atreviment, valentia, saber fingir i ser molt mentider si és precís. Els partits polítics valencians han començat ja una partida múltiple entre ells plena de senyals i llenguatge propi amb la intenció de confondre els contraris. La partida es preveu llarga i les cartes no es descobriran fins que finalitzi el recompte de vots de les properes eleccions autonòmiques i municipals previstes per al mes de maig de 2019 excepte que el president Ximo Puig decideix trucar abans d’hora i avance la convocatòria.

Parella EUPV i Podem

Esquerra Unida del País Valencià i Podem han decidit formar parella i encara que “no parlen de pactes electorals sinó de reflexions conjuntes”, les direccions dels dos partits que encapçalen Rosa Pérez( EUPV) i Antonio Estañ (Podem) ja treballen per tal de concórrer junts a les eleccions.

Podem li va picar l’ull a Compromís per tal de confluir també electoralment a les autonòmiques, però aquesta coalició, ara per ara, els ignora i no els ha tornat cap tipus de senyal. Compromís i la Chunta Aragonesista faran parella electoral davant la convocatòria electoral al parlament Europeu. Ambdós partits comparteixen una visió anticentralista de l’Estat i una sensibilitat ideològica semblant. Les direccions les dos formacions, encapçalades per Àgueda Micó i José Luis Soro ja han manifestat la intenció de renovar l’aliança que va permetre Jordi Sebastià obtenir l’acta d’eurodiputat.

Oltra prefereix jugar amb Puig

Compromís encara no ha començat el seu procés de primàries per tal de triar els caps de llista municipals i autonòmiques, però Mónica Oltra, que previsiblement serà candidata a la presidència de la Generalitat, ha triat ja com a parella a Ximo Puig ( PSPV) i  ha avançant el seu interès per signar una segona temporada de govern de la Generalitat amb els socialistes “el Pacte del Botànic no saltarà per l'aire abans de les eleccions autonòmiques perquè és un projecte de continuïtat i perquè no tenen dret a privar els valencians d'un bon govern”.

Oltra ha declarat recentment que “encara que en la pròxima campanya electoral posaran en relleu les diferències entre els partits que el conformen, aquestes no tenen per què convertir-se en discrepàncies. El repte, assegura la vicepresidenta del Consell, és demostrar que pot haver-hi "projectes de continuïtat plurals" i que es pot fer campanya electoral manifestant les diferències però sense necessitat d'agredir-se, ja que, segons va afirmar, després hauran d'entendre's i tornaran a pactar”.

El Pacte del Botànic es juga a tres

El Pacte del Botànic el conformen PSPV, Compromís i Podem. Socialistes i nacionalistes no volem saber res, ara per ara de Podem, però segons els sondejos electorals es fa inversemblant que pugen mantenir el govern de la Generalitat sense el suport de la formació morada. el seu líder Antonio Estañ, ja va declarar a El Nacional, que en un futur govern, Ximo Puig no seria el seu candidat.

Pel que fa al PSPV, són conscients que una segona legislatura al cap davant del Consell passa necessàriament pels pactes. Ximo Puig no nega la bona sintonia amb els seus socis de Compromís i encara que les intencions de vot li donen al PSPV una pujada electoral respecte de 2015, aquesta seria insuficient per a governar sense formar coalició amb Compromís i Podem.

El PSPV s’acosta a Ciutadans

Però els socialistes no es tanquen portes i tracten de mantenir bones relacions amb Ciutadans i altres exdiputats que fugiren d’aquesta formació, que són ara integrants del grup de No Adscrits.

El partit de Rivera a les Corts Valencianes ha tingut un comportament relativament autònom respecte de Barcelona, (seu originària de la formació) i ha permès amb els seus vots a favor, o abstencions, que moltes iniciatives legislatives del Pacte del Botànic eixqueren endavant.

El PP li picarà l’ull a Ciutadans

Ciutadans al País Valencià és un partit sense lideratge clar. Els noms més significatius Carolina Punset, ara al Parlament Europeu i molt crítica amb la direcció, i Alexis Marí, exsíndic (ara integrat en el Grup de No Adscrits) encara fan ombra a l’actual portaveu a les Corts MariCarmen Sánchez que espera la decisió del diputat Toni Cantó, de si serà o no el candidat a la presidència de la Generalitat. Aquesta interinitat permanent només es sostén per les bones expectatives de creixement autonòmic que tenia el partit fa mesos.

Ciutadans vol jugar la partida sol, sense fer parella amb ningú, encara que tothom els veu més a prop del PP que de cap altre.  Durant aquesta legislatura ha hagut una distància clara front el PP per les nombroses motxilles de casos de corrupció protagonitzades per aquest partit a les institucions valencianes. El PP que lidera Isabel Bonig, fou el partit més votat al País Valencià a les eleccions de 2015 i encara que ningú confirma contactes, tot fa pensar que després d’una primera batalla per captar el vot de la dreta i la més extrema, populars i els de Rivera mesuraran també les seues possibilitats d’un possible  govern en coalició.

Estem a tretze d’agost, l’activitat parlamentària valenciana està aturada per vacances, però la política és oberta i plena de gestos de complicitat. El truc es juga sempre en valencià, però cada jugador fa servir el seu propi llenguatge.