El foc ha arrasat unes Falles multitudinàries que aquest any han estat marcades per la política preelectoral, tant en la sempiterna sàtira dels seus ninots (ninots gegants) com en la massiva presència dels seus actors reals davant de les eleccions generals del proper 28 d'abril.

Acompanyades d'una fina pluja que ha caigut durant la nit a València, les flames han complert la tradició valenciana de cremar, sempre amb art i enginy, allò que ha de renéixer de les seves cendres per afrontar la primavera que comença aquest dimecres, tot això després de dinou dies de mascletaes (explosions de pirotècnia), de carrers tallats i revetlles nocturnes..

L'ocupació turística ha arribat al 90 % gràcies també a la coincidència d'un llarg cap de setmana en el seu tram central, la qual cosa porta a l'Ajuntament i a la Generalitat a oferir un primer balanç molt positiu.

El temps sec -ni una gota de pluja ni vents forts en totes les Falles, excepte en les hores prèvies a la cremà (cremada) - i fins i tot històricament calorós -el 17 es va viure el dia més tòrrid des de 1940, amb 30 graus- ha beneficiat a unes Falles que, en l'artístic, han invertit 7,67 milions d'euros en els seus monuments.

Es tracta de "La retorn de la pesca" (de David Sánchez Llongo per a la falla d'Exposició-Micer Mascó) i, en infantil, "La càpsula del temps" (de Bernardo Estela per a Císcar-Burriana), sengles estampes familiars encara que amb diferents temàtiques que han esquivat el foc per votació popular en una Exposició del Ninot per la qual aquest any van passar més de 100.000 persones.

Ninot indultat falla 2019 EFE

Ninot indultat "La retorn de la pesca" / EFE

Les que no l'han evitat ha estat la resta de falles, les humils i les polèmiques, les reivindicatives i les fastuoses, com les de la secció Especial i les seves guanyadores: "Juga, juga... i voràs", de l'artista Carlos Carsí per a L'Antiga de Campanar i, en infantil, "Si falles", d'Iván Tortajada per a Mestre Gozalbo-Conde Altea.

fallis valència efe

Falla guanyadora "Juga, juga... i voràs" / EFE

L'Ofrena, l'epicentre del fervor faller per la Verge dels Desemparats, ha marcat un altre rècord: gairebé 109.000 participants per teixir amb les seves flors la capa de la seva "Geperudeta", immortalitzada de nou pels milers de turistes que han recorregut una ciutat presa pel soroll interminable de petards i traques.

València falles Ofrena EFEOfrena / EFE

I per a terrabastall, el marcat aquest any per les eleccions avançades, tant les generals com les autonòmiques valencianes, que també se celebraran, el 28 d'abril. Els polítics han aprofitat aquestes Falles per oferir els seus millors somriures i fer-se selfis a tot arreu.

Els líders del PP, Pablo Casado, i de Ciutadans, Albert Rivera, així com ministres com José Luis Ábalos, José Guirao i Pedro Duque, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, el dirigent de Podemos Pablo Echenique i el president de Vox, Santiago Abascal, són només alguns dels polítics que han visitat València amb la vista posada en el 28 d'abril.

Però el foc, que no vota, ha cremat aquesta nit, sense miraments i amb ambient fresc, la sàtira fallera, l'enginy artístic que any rere any retrata les debilitats humanes, enalteix els millors valors, convida a somiar, retrocedeix en el temps i polsa la realitat, bé amb els seus protagonistes (polítics, esportistes o món de la faràndula) o amb els temes que generen més debat.

El feminisme ha estat un d'ells. A més que en el mes faller per excel·lència se celebri i reivindiqui el Dia de la Dona -amb una manifestació històrica a València-, el seu argumentari ha calat en nombrosos monuments, ha creat polèmica -el jurat de la secció Especial era només masculí-.

I una dona era la immensa i grafitejada protagonista central de la falla municipal, centre neuràlgic per al turisme faller, dissenyada pel col·lectiu d'art urbà PichiAvo i construïda pels artistes Latorre i Sanz, un homenatge al procés creatiu que ha costat 205.000 euros.

Falla municipal 2019 EFE

Falla municipal / EFE