Diran vostès que sobreactuo o parlo de més. Diran uns altres que confonc els alls amb les cebes. Però el cim de l'iceberg que estem veient sobre les gestions econòmiques personals del rei emèrit assenyala un punt de no retorn. Està clar que el rei Joan Carles té dret a la presumpció d'innocència, tant com qualsevol. Però la seva garantia d'inviolabilitat (només fins al 18 de juny de 2014, des de llavors és tan imputable teòricament com qualsevol ministre o diputat) i el bloqueig del tripartit de la dreta i del PSOE a la comissió parlamentària d'investigació pot agreujar molt substancialment la tempesta que descarregarà, potser en uns dies, potser en unes setmanes o mesos.

La Fiscalia del cantó suís de Ginebra acusa l'anterior cap d'Estat de percebre, mitjançant un compte de la fundació panamenya Lucum ―de la qual el Borbó és l'únic beneficiari―, 100 milions d'euros del llavors rei de l'Aràbia Saudita, Abdullah I, a l'agost del 2008. Algunes fonts acrediten que aquesta és una comissió vinculada a l'adjudicació saudita a un consorci d'empreses espanyoles del tren d'alta velocitat la Meca-Medina. És necessari dir que aquesta adjudicació és posterior, data del 2011, perquè ja havia estat dissenyada el 2006. La mateixa Corinna va vincular el 2015 aquesta comissió amb aquesta adjudicació.

Si el PSOE fa costat al tripartit de la dreta en la seva obsessió d'impedir la comissió parlamentària d'investigació, estaria fent costat a les mateixes forces del deep state que van qüestionar la legitimitat de l'actual govern de l'Estat

D'altra banda, el diari londinenc The Telegraph va acusar el cosí de l'emèrit ―a qui va acusar de servir de testaferro― de percebre 50 milions d'euros de comissió per la venda del Banc Saragossà (controlat pels cosins Alberto Cortina i Alberto Alcocer) al Barclays.

Sembla que són acusacions bastant potents. Veritablement podrien ser exagerades o incertes. Però sembla que plou sobre mullat, a la vista de l'avaluació del patrimoni del rei emèrit en 1.790 milions d'euros pel prestigiós diari New York Times a principis del 2019. És veritat? D'on van sortir tants diners?

Això vol dir que si el PSOE fa costat al tripartit de la dreta en la seva obsessió d'impedir la comissió parlamentària d'investigació, estaria fent costat a les mateixes forces del deep state que van qüestionar la legitimitat de l'actual govern de l'Estat, desconnectant-se així d'una base electoral que, almenys en les nacions i països de l'Estat amb llengua pròpia, ja no és aquella que votava Felipe i Guerra en els anys vuitanta del segle passat.

I, tard o d'hora, sorgiran les vinculacions entre els sectors regulats de l'Ibex-35 i altres agents del deep state amb el rei Joan Carles. Quin serà el mal institucional que sofrirà l'estat espanyol?