El Tribunal Constitucional (TC) va rebutjar per sis vots contra cinc (el lloc dotzè va quedar vacant des que Fernando Valdés va dimitir fa unes setmanes) el recurs d'empara del sindicalista gallec Paulo Fragoso (CIG) contra la sentència del jutjat penal número 1 de Ferrol (confirmada per la Secció Primera de l'Audiència de la Corunya) que el condemnava a 1.260 € per un delicte d'ultratge a la bandera de l'Estat. Cal recordar que el novembre del 2018 va caducar el mandat del dimitit Valdés i d'altres tres magistrats del TC.

Aquesta sentència trenca amb la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), que ja va dictaminar que la llibertat d'expressió empara aquest tipus de conductes, com també la de cremar retrats del cap de l'Estat. En aquest sentit, els patriotes catalans Jaume Roura i Enric Stern, condemnats per cremar retrats de l'anomenat emèrit (sentència penal també confirmada en el seu moment pel TC), van obtenir una sentència que va declarar la seva condemna contrària a la llibertat d'expressió reconeguda en la Convenció Europea de Drets Fonamentals, que interpreta el TEDH.

El Tribunal Europeu de Drets Humans ja va dictaminar que la llibertat d'expressió empara aquest tipus de conductes, com també la de cremar retrats del cap de l'Estat

El TEDH coincideix, en aquesta interpretació àmplia de la llibertat d'expressió, amb el Tribunal Suprem dels EUA (TSUSA), que en diverses ocasions va reconèixer que cremar la bandera dels EUA constitueix un acte legítim, emparat en la llibertat d'expressió reconeguda en la Primera Esmena a la Constitució estatunidenca. TEDH i TSUSA, no obstant això, no coincideixen sempre en els límits de la llibertat d'expressió. Mentre el TEDH manté un concepte comunitari de la llibertat d'expressió i no protegeix abusos com els delictes d'expressió d'odi, perquè es tracten d'agressions a l'ordre jurídic, basat en els drets fonamentals i en la dignitat de les persones, el TSUSA defensa una interpretació individualista que desconeix aquesta categoria dels delictes d'odi i permet qualsevol expressió que no suposi una crida immediata i directa a un acte de violència delictiva.

La Constitució disposa que la interpretació dels drets fonamentals es faci d'acord amb els tractats internacionals signats per l'Estat. El TEDH és el màxim tribunal en aquest sentit en tots els estats de la Unió Europea i en els restants del Consell d'Europa. És, senzillament, el que més ordena en la unificació jurisprudencial en l'àmbit dels drets fonamentals en l'estat espanyol.

Per tant, aquesta sentència del TC és il·legal i il·legítima. I, el que és més greu, trenca amb la definició europea de la democràcia i de les llibertats.