El Dalai Lama de la selva, com es coneix el xaman i portaveu del poble ianomani, Davi Kopenava, ha estat al Vaticà per reclamar complicitats papals en la lluita per protegir l’Amazones: "Em preocupa el nostre futur, les properes generacions necessitaran la selva". 

Mundialment reconegut com a defensor de la causa del seu poble indígena, Davi Kopenawa Ianomani ha negat tenir por de l’home blanc, però sí que s’espanta davant de “les màquines que destrueixen la terra i enderroquen els arbres i creen rases a terra per emportar-se els minerals. Tinc por que aquesta mineria arruïni les nostres comunitats, els nostres rius, la nostra salut, la nostra supervivència i la nostra pròpia riquesa”.

Ha deixat el seu missatge a Europa i se n’ha tornat al mig de la selva, advertint-nos: la meva causa és la vostra causa

Aquesta visita vaticana ha estat fonamental perquè veu en el pontífex un aliat i ha demanat que el Papa intercedeixi davant el president de la República del Brasil per convèncer-lo que dissuadeixi els cercadors d'or i altres explotadors. Kopenava representa un dels pobles indígenes i aïllats de la selva amazònica, fronterer entre Brasil i Veneçuela. El seu territori, amb una extensió d'uns 192.000 km², és el més gran de l'Amazònia.  “Voldria que els blancs escoltessin les nostres paraules i somniessin amb el que diuen: si les cançons dels xamans ja no s’escolten més a la selva, els blancs no se salvaran més del que ho farem nosaltres”. La vida està interconnectada, i el que passa a la selva repercuteix a la cantonada de casa nostra. Davi s’ha erigit en la veu planetària sobre la consciència de salvar la selva i la seva gent i ha aconseguit dignificar el seu poble i evitar la destrucció de la seva terra, que des de fa 25 anys té un reconeixement explícit com a territori per part del govern brasiler. Ha lluitat contra miners d’or que van envair la seva terra els anys 80. La seva profètica veu ens diu que el materialisme ens està engolint, i que la cobdícia dels blancs ve d’un consumisme excessiu del món industrialitzat i allunyat de la natura. El papa Francesc té un interès en l’Amazònia i en parla sempre que pot, i va dedicar un Sínode de bisbes específic només a l’Amazònia. Vol que tothom es preocupi per aquella terra perquè és la terra de tothom, i demana que es lluiti pels drets dels més pobres, que es preservi sense colonitzar la seva riquesa cultural i que es faci una custòdia seriosa de la riquesa natural. Pel Papa, un plantejament ecològic seriós és un plantejament social que dona valor a la vida dels indígenes i adverteix que el conservacionisme natural només es preocupa pel medi ambient i oblida les persones. El Papa clama contra la devastació ambiental a l’Amazònia i es queixa que els pobles estan pressionats externament, però també políticament i internament i cita injustícies i crims, devastació, corrupció i assassinats. Pel Papa, la globalització no es pot convertir en un nou colonialisme amb una visió consumista de l’ésser humà que tot ho homogeneïtza. És, per tant, un clar aliat de la causa de Davi Kopenawa, un home que ha patit amenaces de mort per part de delinqüents suposadament en connivència amb miners il·legals que envaeixen el territori ianomami. 

A Roma tothom l’ha volgut fotografiar amb les seves plomes al cap, les pintures vermelles negres,  i els seus collarets.  Davi està acostumat a anar pel món i reclamar protecció per a l’Amazònia, de les Nacions Unides al Vaticà, però el que li agrada és estar amb la seva dona Fàtima i els seus 6 fills a la comunitat, on es dedica a fer de xaman, o sigui, de remeier i endevinaire. Els xamans tenen contacte amb el més enllà i tenen un poder sobrenatural espiritual que els permet fer exorcismes, guarir malalties o fer d’oracle i guia, segons creuen les persones de les seves comunitats, que reverencien aquestes figures. “Tant de bo tingués la fe i el sentit de comunitat i respecte que ells professen”, comenta un missioner que l’ha acompanyat amb el Papa. Ha deixat el seu missatge a Europa i se n’ha tornat al mig de la selva, advertint-nos: la meva causa és la vostra causa.