Fracassada l'estratègia de la pastanaga amb els diputats de la CUP per aconseguir la investidura del president Artur Mas i un cop s'ha constatat que les importants concessions que s'han fet des de Junts pel Sí, tant programàtiques com de pèrdua de l'autonomia presidencial en acceptar la presentació d'una moció de confiança en el mes de juliol, no han servit de res, sembla haver-se posat en marxa un pla B per tombar la resistència de l'esquerra anticapitalista. Ara toca el pal: la posada en escena coordinada del conseller d'Economia en funcions, Andreu Mas-Colell, i el cap de llista de Democràcia i Llibertat i fins fa unes hores conseller de Presidència, Francesc Homs, va en aquesta direcció.

Es tractaria d'arraconar els deu diputats de la CUP perquè cedeixin els dos vots necessaris en una tercera sessió d'investidura sota l'amenaça de convocar noves eleccions al Parlament. Uns comicis que la CUP diu permanentment no voler, encara que la seva acció política sembla encaminar-se en aquesta direcció per l'aparent intransigència que demostra en les seves posicions. Al final, una negociació no pot ser la victòria del grup més petit sobre el més gran sinó un acord en què el dipositari d'una majoria de la voluntat popular representada al parlament accedeix a algunes de les demandes que li planteja la minoria.

En part, així ho veu també la transversal Assemblea Nacional Catalana (ANC), tot i que públicament el seu discurs és molt menys concret. L'ANC, que ha estat l'organitzadora de les grans mobilitzacions que s'han fet a Catalunya des del 2012 i que han tret al carrer durant quatre anys consecutius més d'un milió de persones, tem que el front independentista acabi sent arrossegat per les seves pròpies diferències internes. Per això ha plantejat als 72 diputats de JxSí i la CUP tancar un acord abans del 27 de novembre, quan hauran passat dos mesos des de les darreres eleccions catalanes, cosa que avui no sembla ni fàcil ni probable.

Mas ha traslladat als seus col·laboradors que ha arribat al límit i que una nova concessió als 'cupaires' allunyaria àmplies capes de l'electorat del suport que li ha vingut donant a les urnes
La gran pregunta, que no té una resposta única és si realment Artur Mas ha arribat a la convicció íntima que el millor és celebrar unes noves eleccions a la primavera. No és aquesta, certament, la primera hipòtesi, que continua sent un govern de JxSí en les condicions que ja ha expressat públicament al Parlament. En tot cas, hi podria haver un marge per explorar una mica més el tema de la vicepresidència i els responsables d'àrea del govern català en línia del que ha expressat Oriol Junqueras. Però si la CUP manté la resistència actual, la pròpia dinàmica oberta podria portar a unes noves eleccions i a la implosió (o congelació) del procés. El que sí que ha traslladat Mas als seus col·laboradors és que ha arribat al límit i que una nova concessió als cupaires allunyaria àmplies capes del seu electorat del suport que li han vingut donant a les urnes. Un col·laborador seu ho defineix així: "Aturar-se, abans de continuar caminant cap al precipici".