Després de les armes i la droga, el tràfic de persones és el més lucratiu del món i una de les maneres en què perviu l’esclavitud. És fàcil deduir que la vulneració dels drets humans és total i que les persones que en són víctimes solen ser sobretot dones, vulnerables i pobres. Segons el Protocol de les Nacions Unides de l'any 2000, el tràfic d'éssers humans consisteix en “la captació, el transport, el trasllat, l’acolliment o la recepció de persones recorrent a l’amenaça, l’ús de la força o altres formes de coacció, el rapte, el frau, l’engany, l’abús de poder o d’una situació de vulnerabilitat, o a la concessió o recepció de pagaments o beneficis per obtenir el consentiment d’una persona que tingui autoritat sobre una altra amb finalitats d’explotació”. Els tipus d'explotació inclouen treballs o serveis forçats, inclosa la mendicitat, explotació sexual i laboral, adopció il·legal, matrimonis forçats, extracció d’òrgans, comissió de delictes i servitud domèstica. El tràfic d’éssers humans no és el contraban de migrants, que seria l’acció de facilitar l’entrada de persones a un estat sense permís, per treure’n naturalment profit econòmic. El tràfic és el comerç il·legal d'éssers humans amb el propòsit de fer-los esclaus i apropiar-se de la seva dignitat, llibertat i treball, i no només és una greu vulneració dels drets humans, sinó que està tipificat com a delicte (art. 177 bis del Codi Penal espanyol). El pateixen sobretot les dones, tot i que el tràfic afecta tothom: el 70% de les víctimes són dones i nenes, i el fenomen és ja una pandèmia mundial. El tràfic inclou nenes a qui obliguen a casar-se, treballadores que es converteixen en esclaves i dones obligades a la prostitució.

La força, la coacció, la intimidació, les amenaces de quedar-se sense papers fomenten que sigui molt difícil abordar aquesta problemàtica

S’estan celebrant a Roma els 15 anys ara de Talitha Kum, una xarxa de més de 200 religioses de tot el món que s’han unit en una aliança contra el tràfic d’éssers humans. A la reunió s’hi han unit també supervivents que juntament amb aquestes monges catòliques estan lluitant contra aquesta xacra. El Papa les ha rebut i ha insistit que, per ser eficaços contra aquest fenomen criminal i odiós, cal ser una comunitat i una xarxa. La trobada ha reunit representants de 90 països i està creixent, fet que no equival a una bona notícia, ja que indica que aquest delicte està augmentant. La coordinadora de Talitha Kum, sor Abby Avelino, creu que si hi ha més gent jove informada, es podrà lluitar més eficaçment contra aquesta plaga. El fet de consumir roba que procedeixi de consum just, per exemple, pot despertar en la gent jove aquesta consciència. Entre les experiències que s’han sentit aquests dies a Roma, molts testimonis de dones que des de petites van ser obligades a treballar en fàbriques de roba durant 12 i 15 hores, i l’explotació continuava després amb matrimonis forçats essent menors d’edat. Tot i el drama incontestable, l’ambient de la trobada ha estat de lluita activa i d’esperança: el poder de la xarxa, la resistència d’aquestes dones religioses que no tiren la tovallola, l’interès dels mitjans de comunicació, els joves que es fan voluntaris per acabar amb aquesta desgràcia, són elements de llum.

La força, la coacció, la intimidació, les amenaces de quedar-se sense papers fomenten que sigui molt difícil abordar aquesta problemàtica. Els centres de salut, les oficines d’acollida i asil, les organitzacions civils i, naturalment, les forces de seguretat i les administracions en són conscients, però davant d’un problema que és l’esclavatge del segle XXI no es pot ser innocent i pensar que només passa a països “difícils”. La gent que ara és víctima del tràfic de persones són aquí al costat i ho sabem també gràcies a la Unitat Municipal contra el Tràfic d’Éssers Humans i altres iniciatives que amb recursos públics estan ja fent tantíssim. A Catalunya existeixen diverses entitats que lluiten contra el tràfic, com el grup de treball coordinat per la magistrada Àngels Vives. Exploren les diferents problemàtiques que comporta el tràfic i han aconseguit crear una guia de bones pràctiques per a la instrucció i l’enjudiciament dels delictes de tràfic d’éssers humans. En el grup també hi participen persones vinculades a les Adoratrius-Sicar, a l’Àrea de Reparació i Atenció a la Víctima, a la Fiscalia Provincial de Barcelona, l’Audiència Provincial, la Universitat de Lleida o l’Equip d’Assessorament Tècnic Penal de Barcelona. El tràfic d'éssers humans constitueix una violació greu de la dignitat, la llibertat de la persona i una forma de delinqüència greu. Els cossos policials hi treballen i a les xarxes hi ha hashtags com #contralatrata. El nostre vot europeu també pot ser determinant perquè l'esclavitud desaparegui d’Europa, perquè sí, també tenim aquest problema nosaltres, els il·lustrats europeus que tant estimem les llibertats.