El Michael Collins és un pub irlandès a l’Eixample, a tocar de la Sagrada Família. El local ret homenatge a un dels líders independentistes irlandesos, que es va fer popular per al gran públic gràcies a la pel·lícula Michael Collins que va dirigir Neil Jordan i interpretar Liam Neeson, que entre d’altres ha protagonitzat la segona trilogia de la Guerra de les Galàxies.

Michael Collins és el nom anglès de Mícheál Ó Coileáin, l’artífex del controvertit acord de pau amb la Corona britànica, l’anomenat Tractat Angloirlandès de 1921; una mena d’estatus autonomista que va ser el preludi de la independència d’Irlanda i que va significar, alhora, el trencament amb alguns comtats del nord de l’illa, de majoria protestant i majoritàriament lleials a la Corona britànica. Els anglesos van amenaçar Collins amb una guerra total si rebutjava l’acord, i aquest, conscient que el Tractat obria la porta a la independència i que l’IRA (del qual n’havia estat capitost i dirigit els serveis secrets) no estava en condicions de resistir les guerres contra els britànics, va acceptar la proposta.

Aquell tractat va ser rebutjat per l’altre gran líder, nominal, dels independentistes irlandesos, De Valera, d’ascendència espanyola, que havia renunciat personalment a negociar el Tractat i havia delegat en Collins, entre d’altres. La signatura de l’acord va donar pas a la guerra civil irlandesa que va tenir el seu punt d’inflexió amb l’assassinat a trets de Collins, quan tornava del seu poble natal de Cork, al sud de l’illa, un dels feus dels partidaris de De Valera, qui, de fet, no va fer la guerra perquè s’havia exiliat als Estats Units a la recerca de suports econòmics i internacionals. Però, en síntesi, el que de debò va generar més controvèrsia entre els republicans no va ser tant la separació de l’illa (inevitable probablement) o el nou estatuts polític com la disputa simbòlica sobre com s’interpretava un nou estatus que exigia jurar lleialtat al rei anglès. De Valera va rebutjar l'acord que creava l'Estat Lliure d'Irlanda el 1921 i va ser designat comandant-líder dels elements més radicals del Sinn Féin que exigien la total independència i per a tota l'illa, a la vegada que boicotegen el parlament irlandès que havia aprovat el Tractat.

Els grans moviments de canvi i transformació són el fruit de la conjura i compromís d’una majoria política i social, mai de les fraccions més radicals ni dels puristes de les essències pàtries

Collins va ser mort en una emboscada no pas per l’exèrcit britànic, al qual havia combatut a sang i foc, sinó per la fracció més radical del moviment independentista i republicà irlandès. Pocs anys després, De Valera canviava de registre i esdevenia primer ministre de l’Estat Lliure d’Irlanda que havia costat la vida a Collins, a la vegada que combatia implacablement l'IRA. El cert és que, amb el pas dels anys, la figura de Michael Collins s’ha fet enorme i la de De Valera s’ha anat fent petita.

Les batusses caïnites de les fraccions més radicalitzades dels moviments d’alliberament nacional o d’altra mena contra el cos central del mateix moviment no són excepcionals. Hi ha un únic president d’Israel assassinat i no va ser cap organització palestina. El 1995 es va convocar un míting multitudinari a la plaça dels Reis d'Israel (avui dia plaça Yitshaq Rabbín) de Tel Aviv, amb la finalitat d'enfortir el procés de pau amb els palestins. En finalitzar l’acte, un extremista jueu el va assassinar de dos trets a l’esquena. Els grans moviments de canvi i transformació són el fruit de la conjura i compromís d’una majoria política i social, mai de les fraccions més radicals ni dels puristes de les essències pàtries. Guanyar demana assumir contradiccions i atrevir-se a avançar sense por a ser ostatge de la cridòria i els pals de cec de cap extrem.