A manera de presentació, en Dídac em recorda: "El meu nom és Dídac Romagós i Pagès, coordinador de Ràdio Vilablareix, una emissora que es pot sintonitzar pel 107.5 FM (Girona) i, sempre, per internet: www.radiovilablareix.cat i a Twitter som un referent, 40.000 seguidors, @rvilablareix, essent la ràdio local municipal més seguida per on acaba passant pràcticament tothom de la cultura. Com dic, som i serem la ràdio cultural dels Països Catalans”.

Pot semblar impossible que, amb molt pocs mitjans, Ràdio Vilablareix, el municipi de poc més de 3.000 habitants que l’acull i la voluntat de ferro, la tenacitat tan ben emprada del seu coordinador, hagin aconseguit fer-se un lloc molt destacat tant a terres gironines com a la xarxa global. El seu secret: haver coincidit feliçment un desig personal de música 100% en català (també en directe) i converses ben estructurades i pensades —sense presses— en català, amb la necessitat objectiva, de tanta gent, de conèixer nous valors de la cançó i la comunicació. La gent convidada a pujar i passejar-se per Vilablareix (tanta i tanta gent que ja en són legió) suma veus noves a altres que són velles conegudes, i es trena amb els diferents accents dels Països Catalans per fer identitat des de la música, l’idioma, la conversa en català. Ja ho deia Joan Fuster, “Puix que parla en català, vegem què diu”.

Que ningú tregui a Dídac Romagós i Pagès l’encert d’iniciar un mitjà 100% català que s’escolta arreu, on la globalització hi ha fet niu per a gaudi de tantes persones que viuen, canten i conversen en català, sota la mirada atenta dels grans mestres de l’idioma

I en Dídac, el motor del petit miracle, diu també: “Quan em vaig trobar que no hi havia cap emissora que emetés únicament música del nostre país, vam decidir tirar-ho endavant amb la idea de tenir sempre presents els Països Catalans. Em refereixo a la música de l’Alguer, de Menorca, de Mallorca, del País Valencià, de la Catalunya Nord, música de tota la gent de parla catalana. En un principi no ens coneixia ningú, vam haver de començar a picar totes les portes de les discogràfiques i grups presentant el nostre projecte. Va haver-hi un moment en què a la gent va començar a agradar-li la nostra proposta, veien que les nostres entrevistes eren diferents i reposades. A partir d’aquí, l’èxit va venir per les xarxes socials, la gent començava a parlar de nosaltres i ara som la ràdio local catalana més seguida a Twitter. Actualment ens hem consolidat tenint en compte dues branques, ser una ràdio cultural de música en català i, alhora, una ràdio municipal informativa de tot el que passa a Vilablareix”.

Si no ho han fet encara, els convido a entrar al web de Ràdio Vilablareix i adonar-se de com alguns pòdcasts tenen el valor de la gran cultura. Així, de manera especial, les col·laboracions de Miquel de Palol conviden a ser revisitades, en una complicitat entre en Dídac i en Miquel que deixa palesa aquest text de Palol del 2019. Deia Miquel de Palol que en Dídac “compagina admirablement l’escalf local —és d’on és i no li escatima dedicació i afecte— amb el conreu de materials —tant me fa quedar pompós— universals. Per ca seva ha passat gairebé tothom que ha fet res d’interès, un barem subjectiu que es resol quan es dona veu a tothom, no només als exclusius llepaculs de sempre, que, com les olives inaugurals no demanades als restaurants, te’ls trobes cada dia d’ofici obligat a TV3 i a les ràdios del règim. Desitjo tot l’èxit del món a Ràdio Vilablareix. Perquè em sembla un valor per a la difusió de la cultura, i perquè en Dídac em cau molt bé. Que cadascú reparteixi les objectivitats com li plagui”.

O no. Que cadascú administri les seves objectivitats com bonament pugui, però que ningú tregui a Dídac Romagós i Pagès l’encert d’iniciar un mitjà 100% català que s’escolta arreu, on la globalització hi ha fet niu per a gaudi de tantes persones que viuen, canten i conversen en català, sota la mirada atenta dels grans mestres de l’idioma.

Molt bona sort, Dídac, i que Ràdio Vilablareix acabi sent el que ja demostra que és: cultura, música, identitat i una comunitat creixent de seguidors que mai defalleixen.