Tal dia com avui de l’any 1470, fa 552 anys, a Liborna (llavors Gascunya anglesa i actualment departament de Gironda a França) moria Gastó de Foix, fill de la reina Elionor I de Navarra i de Gastó IV de Foix, rei consort de Navarra, vescomte de Castellbò, comte de Foix i copríncep d’Andorra. Gastó va morir a causa de les ferides causades per un rival en una “justa” (un torneig de cavallers). En el moment en què es va produir aquest incident, Gastó ostentava el títol de Príncep de Viana, que equivalia a la condició d’hereu al tron de Navarra. Després de la mort de la reina Elionor (1479), la corona passaria a mans de Francesc Febus (1469-1483), fill del difunt Gastó; però el govern efectiu l’exerciria Margarida de França, mare del nou rei.

Els Foix havien arribat al tron de Navarra amb el matrimoni de Gastó IV i Elionor, filla de la reina Blanca de Navarra i de Joan de Trastàmara (més endavant Joan II de Catalunya i Aragó). Després de la mort de Gastó a les justes de Liborna, va començar a circular una profecia que assegurava que els Foix no es perpetuarien al tron de Navarra, per la implicació de Gastó IV i Elionor en els assassinats de Carles (1461) i Blanca (1464), germans de la reina i que la precedien en l’ordre successori al tron. La prematura mort sense descendència de Febus (1483), alimentaria aquella profecia. Febus seria succeït per la seva germana Caterina, que es casaria amb Joan d’Albret i seria la darrera monarca navarresa de la nissaga “andorrana” dels Foix.

L’arribada dels Foix al tron de Navarra també s’explica per l’estreta relació amb els Trastàmara de Barcelona. Aquesta relació se sustentava sobre l’existència d’un enemic comú: els Bel·lònides; que en el cas dels Foix venia de l’època en què, després de la mort de Joan I (1396), Mateu de Foix, casat amb la filla primogènita del difunt, havia optat a heretar la corona. Després d’un breu conflicte (1396-1397) havia estat derrotat i confiscat per Martí I —germà de Joan I i darrer Bel·lònida—. Posteriorment, Joan de Trastàmara, s’asseuria al tron de Navarra (1419) i, anys després, Gastó IV es convertiria en el seu gendre (1434). Una neboda de Gastó fill, filla del seu germà petit Joan i de Maria d’Orleans seria Germana de Foix, segona esposa del rei Ferran el Catòlic.