L'arrencada de l'any és, per bé o per mal, una predicció (es tracta del moment en què recomponen les carteres) i, aquesta vegada també, per a tot el 2016. I el sentiment és que caram, igual no serà el pitjor, però, Senyor, com ens agradaria una altra cosa! Hi ha tants núvols negres sobre les borses com falta de pluja a Catalunya, paradoxa d'aquests dies que pateixen a Tòquio i els fans dels ametllers. No hi ha un futur assegurat, és a dir, no hi ha futur.

Tot ve de la Xina, segona economia del món, amb l'11% del PIB mundial, i reina en el mercat de matèries primeres. La Xina és l'ambició al món. El seu Govern vol fer de Pequín el mega Gran Pequín. La capital del món del futur, que es diria Jin Jin Ling, amb 130 milions d'habitants, més del doble de França. Però aquest avenir avui es desdibuixa com el capitalisme popular que, a través de la Borsa de Xangai, el Govern xinès ha provat de vendre als seus. Per a l'ortodòxia del Partit, l'economia de mercat permetria passar d'una economia centralitzada i basada en la indústria pública i l'exportació, a una altra de serveis i de consum. Tant de bo!

El gran analista Erian, parlant d'experiències similars, relacionava aquest projecte de salt històric amb l'intent americà de propiciar la compra d'una casa pròpia (encara que no tinguessis diners) abans del 2008, gràcies al crèdit.

L'enquesta ZEW entre inversors alemanys detecta dubtes luterans seriosos sobre què ens espera en els propers sis mesos

Joan Hortalà, president de la Borsa de Barcelona, comentava fa dies que la fórmula de crèdit barat ja no funciona. "La política monetària com a instrument per a la reactivació econòmica ha arribat al seu límit. Caldrà veure quines solucions es presenten davant d'una situació en què hi ha una falta de sincronització entre l'economia real, que va bé, i la financera". Solucions sobre les quals el mercat dubta, com ahir es va percebre en l'enquesta de BoA Merrill Lynch, que va mostrar que els inversors globals no estan en el punt de max bearish, o baixista radical, però que no se'n fotin d'ells. Potser són més optimistes per a Europa, però l'enquesta ZEW entre inversors alemanys detecta dubtes luterans seriosos sobre què ens espera en els propers sis mesos, amb refugiats, crisi a la UE, etc.

 

Hi ha més, molt més, però anant per feina, amb el petroli es constata igualment que el preu baixarà, ja que el mercat va estar sotmès a "pressions enormes", segons l'AIE. Hi ha un milió de barrils diaris de sobreoferta.

El que es veu amb el petroli i altres matèries primeres és que segueixen sotmeses, com passa amb els diners barats, a la inestabilitat de les fases d'auge i caiguda, que es mantenen creant onades d'altura que sempre costa de mesurar.

En resum, el món continua sent un purgatori, en qualsevol fase de l'any. Encara que hi hagi sol i no plogui. Tot per dir que l'Ibex ha baixat gairebé un 3,20%.