Es temia el que podia passar aquesta setmana si la marxa de les empreses se sumava al fosc panorama econòmic dominant. Però entre la banca americana (que obria la temporada de presentació de resultats corresponents al tercer trimestre) i "el gran acord" (Boris Johnson dixit) del Brexit, es va aixecar l'ànim general quan era més necessari.

A Wall Street, els bancs van marcar el nou compàs amb el JP Morgan Chase & Co actuant com el valor clau de la recuperació borsària. El seu president, Jamie Dimon, va assenyalar que "el consumidor es manté estable amb un creixement en els salaris i la despesa, combinat amb sòlids balanços i baixos nivells d'atur" (el 3,4%). El primer banc dels EUA va mostrar uns beneficis de 27.911 milions en els nou primers mesos de l'any.

Goldman Sachs, Citigroup i Wells Fargo no van aconseguir superar els nivells de guanys anteriors, però sí que van aconseguir superar les expectatives dels inversors, empenyent a l'alça el Dow Jones.

La fortalesa del sector financer americà va permetre a més mitigar l'efecte del "debilitament sincronitzat" que va anunciar l'FMI, que va reduir la perspectiva del creixement global al 3% el 2019, si bé va mostrar més optimisme respecte al 2020, on espera una expansió del 3,4%, amb la qual cosa allunyava la perspectiva d'una recessió a mitjà termini.

No eren les dotze del migdia de dijous quan Boris Johnson desfeia el negre panorama que es presentava amb un Brexit sense acord anunciant un acord amb la Unió Europea, en bona mesura gràcies també a l'extraordinària mediació de Michel Barnier, responsable des de Brussel·les de portar a bon terme aquest enverinat dossier. El president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, va confirmar l'encaixada.

Si aquests fets i circumstàncies van contribuir a airejar l'ambient, les males dades de la Xina van tornar la circumspecció en l'entorn econòmic. El primer ministre xinès, Li Keqiang, es va mostrar a Pequín inquiet davant de l'alta possibilitat de no aconseguir els objectius de creixement per a aquest any a causa d'una desacceleració econòmica més profunda de l'esperat enmig d'una semiguerra comercial amb els Estats Units. "La pressió a la baixa sobre l'economia està augmentant contínuament, i moltes entitats econòmiques estan lluitant enmig de la feble demanda interna", va dir Li. La inversió en actius fixos i està disminuint la despesa del consumidor. L'estratègia de Xi Jinping de substituir les exportacions com a motor de l'activitat en benefici del mercat interior no acaba de funcionar.

L'estrès de Li Keqiang es va revelar quan va aconsellar als governadors de cinc importants províncies que exigeixin als funcionaris enfortir el seu "pensament bàsic", terme que forma part de l'argot del Partit Comunista referit a la necessitat de considerar el pitjor dels casos.

Atesa la problemàtica conjuntura, el portaveu del Ministeri de Comerç xinès va dir dijous que Pequín espera assolir un acord per etapes amb els EUA, la qual cosa ajudaria a restaurar la confiança del mercat. La correlació de forces entre Orient i Occident està canviant.