Els diners han rajat a dojo cap a l'economia verda. Els préstecs deguts als bancs dels fons especialitzats en aquesta àrea han crescut un terç en cinc anys fins als 35.000 milers de milions de dòlars, segons el Banc de Pagaments Internacionals (BRI). Representen ja el 35% dels actius sota gestió al món. I aquesta tendència s'hauria encara de reforçar. Els extensos plans de rellançament dels EUA i Europa creen un gran espai en la lluita contra l'escalfament climàtic. I, a la inversa, Jeff Currie, director global de Goldman Sachs, assenyala que la inversió insuficient en combustibles és una gran part del problema. "El món està passant la primera gran crisi energètica perquè les economies més riques estan experimentant una de les revisions més ambicioses dels seus sistemes d'energia". "I no serà l'última", adverteix.

"Enmig d'un canvi fonamental, el sistema energètic mundial s'ha tornat sorprenentment més fràgil i fàcil d'impactar", diu Daniel Yergin, un dels analistes més importants del món i autor de The new map: energy, climate and de clash of nations.

"La indústria europea s'està apropant al punt de ruptura a mesura que la crisi energètica de la regió empitjora dia a dia", segons Bloomberg. Els preus de l'energia i el gas estan assolint rècords nous gairebé cada dia. Primer va ser la llum, el gas i el petroli. L'electricitat va passar a 200 euros el megawatt hora (MWh), el gas a 76 euros el MWh i el cru va superar els 80 dòlars (més del 50% en un any, i pot assolir els 90 dòlars, segons Goldman Sachs). Tot això ha posat a prova l'agenda sobre el canvi climàtic de la Unió Europea.

A mesura que s'apropa l'hivern i els europeus comencen a encendre les estufes i escalfadors, la pressió s'intensificarà i empreses que consumeixen molta energia poden arribar a tancar temporalment 

A mesura que s'apropa l'hivern i els europeus comencen a encendre les estufes i escalfadors, la pressió s'intensificarà i empreses que consumeixen molta energia poden arribar a tancar temporalment les seves operacions. El contracte de gas natural de la UE s'ha duplicat en els últims dos mesos. "És realment aterridor", va dir Carsten Rolle, cap del departament d'energia de l'associació BDI d'Alemanya. "La pujada de preus mareja", reconeix.

Mentrestant, els futurs de gas natural van pujar al començament d'aquesta setmana al preu de tancament més alt en 12 anys a Nova York. Els futurs de gas van pujar 9,5% i van tancar en 6,312 dòlars, el punt més alt des de desembre del 2008. La crisi energètica és "una revenja de la vella economia", segons Jeff Currie, de Goldman Sachs.

Els inversors que busquen elevats retorns que provenen de nous negocis han invertit en accions d'energia alternativa en lloc de companyies de combustibles fòssils. D'altres s'estan desfent activament de les reserves de carbó i petroli, perquè les consideren un risc mentre s'accelera la transició energètica. Com resumeix Jeff Currie, "la nova economia està sobreinvertida i la vella economia està morta de fam".

I les coses van així. El món podria estar en un període inestable durant algunes dècades. Les conseqüències, segons els experts, probablement aniran des de períodes d'inflació impulsada per l'energia, que exacerbaran les desigualtats d'ingressos, fins a l'amenaça de talls d'energia i pèrdua de producció i creixement econòmic. El sentiment dominant al mercat es percep "ferotgement nerviós" a Europa.