La guerra comercial entre els EUA i la Xina, la desacceleració de l'economia europea, la duresa i histèria que acompanyen les eleccions americanes de novembre, els nuvolots que anuncien una recessió global el 2020 o la inestabilitat política regnant pinten un quadre general ombrívol. És difícil, llavors, fer un diagnòstic de l'estat del món en una situació tan canviant com l'actual. L'arbitratge de les borses, dels diners, dicta que, atesa la nova era en què entrem, ja no hi ha raons per sortir corrent.

Des de dilluns passat, amb l'anunci per part de Donald Trump de nous aranzels sobre les importacions d'uns 6.000 productes xinesos que representen 200.000 milions de dòlars, es va témer que la guerra comercial havia assolit una nova dimensió.

Pequín va contestar amb respondre en la mateixa proporció a les exportacions nord-americanes, si bé la xifra manejada provisionalment es va situar en uns 60.000 milions de dòlars. A partir d'això, als mercats asiàtics es va imposar la impressió que l'intercanvi d'amenaces sobre aranzels podria haver estat pitjor. Segons els estrategs del Credit Suisse, "el nostre escenari base situa ambdues parts negociant un acord en els propers 6-9 mesos".

A Europa hi ha senyals de pèrdua de velocitat en la zona euro com van revelar les objeccions de membres del BCE a l'escenari calmat que va pintar Mario Draghi en la reunió de la passada setmana en què va reiterar la fi de les polítiques d'estímul a final d'any. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va donar un cop de mà a l'italià indicant que s'observa "una reanimació de les inversions en la zona" que evitarà un desacoblament més important de les economies.

L'arbitratge de les borses, dels diners, dicta que, atesa la nova era en la qual entrem, ja no hi ha raons per sortir corrent

En qualsevol cas, és Wall Street el focus i el centre de l'optimisme dels mercats, tal com va mostrar l'enquesta de setembre de Bank of America Merrill Lynch entre gestors globals. El 69% d'ells van apuntar cap a les perspectives de guanys als Estats Units i això malgrat les altes valoracions que han assolit.

L'espectacular trajectòria de Wall Street afavoreix Donald Trump, les perspectives del qual no són bones en les enquestes sobre les eleccions de novembre. Per a la Cambra Baixa, els demòcrates treuen entre un 12 i un 14% d'avantatge, mentre que el Senat sembla que romandrà a mans republicanes, amb un 60-70% de possibilitats.

Entre els temors econòmics es pot esmentar també la possibilitat que els EUA i l'economia global caiguin en una recessió quan s'extingeixin els efectes estimulants de la rebaixa fiscal d'1,5 milions de dòlars de Trump. Aquesta és la tesi de la poderosa firma financera Pimco, a la qual el mercat no dona excessiva importància perquè considera que el 2020 és molt lluny.

L'actual manera de viure "à bout de souffle", els signes de la qual s'aprecien arreu també en la política, està donant lloc a una tercera fase de nova normalitat que s'acabarà trobant amb la revolució tecnològica en curs.