Aquesta tarda m'ha aturat una persona pel carrer i m'ha dit: “Escolti, avui vostè ha de parlar d'això d'en Bargalló i la immersió”. La meva resposta ha estat: “Perdoni, però és que no tinc gaire cosa interessant a dir ni a aportar perquè d'aquest tema (tampoc) no hi entenc gens”. I el concepte “aquest tema” vol dir el tema de com han de ser tractades les llengües a les escoles des del punt de vista tècnic, perquè des del punt de vista social tampoc hi entenc, però sí que en tinc una opinió.

I aquesta opinió és que l'actual model funciona. I la prova que això és així és la quantitat de gent (i, sobretot, quin tipus de gent) se'l vol carregar. Per tant, no tinc ni la més remota idea si cal fer (o no) canvis per millorar el model d'immersió i, en cas que hagin de fer-se aquests canvis, quins són els més adequats. Això sí, m'ha sorprès (molt) la manera com ha estat presentat. Tinc la impressió que una cosa tan important com aquesta ha aparegut sense previ avís, massa ràpid. I la prova és que el sindicat USTEC no n'ha fet cap piulada i s'ha limitat a repiular dues crítiques o que la Plataforma per la Llengua ha emès aquesta tarda un comunicat d'urgència demanant una reunió, cosa que vol dir que no en sabien res.

M'he llegit el document de 72 pàgines presentat (i defensat) pel conseller Bargalló i observo el soroll que està generant. El que encara no sé és si és un soroll real o és l'efecte "timbaler del Bruc", consistent en molt poca gent fent molt de soroll, de tal manera que sembla que sigui molta gent fent molt de soroll. I tampoc sé si tothom que el critica tan durament a les xarxes se l'ha llegit o bé fa cas al que li han dit que diu o al que creu entendre que diu un paràgraf concret, que és exactament el mateix que es va repetint en la majoria de crítiques:

FRAGMENT

Però els ignorants tenim la sort de poder aprendre dels que en saben. I què en diuen? Doncs un dels més qualificats, Joaquim Arenas, un dels pares de l'actual model d'immersió,​ hi està en contra.

Per tant, per fer-se’n una idea aproximada de la cosa, més enllà del soroll a les xarxes, caldrà anar llegint i sentint què diuen la resta d'experts. Perquè no pot ser que la mateixa llei sigui la fi de la immersió i la mort del català a l'escola i a la vegada sigui la fi del castellà a l'escola. Bé, a no ser que darrere del que diuen uns i altres no hi hagi la immersió sinó la política, i més concretament la guerra entre els “junts” i Esquerra, que es lliura en qualsevol trinxera. I la llengua és massa llaminera com per quedar-ne al marge, sobretot en aquests moments.