Els ha faltat temps. Quan s'ensumen que l'opinió pública fa un moviment que ells no tenen previst, agafen la bandera del problema i comencen a córrer. I vagi'ls vostè al darrere. Impossible atrapar-los. Es tracta de fer veure, amb la màxima rapidesa, que afronten la situació. Però del que es tracta realment és de controlar, primer, i desactivar, després, la situació. Però de vegades creus que has apagat l'incendi i sota les cendres hi queden brases. 

Ara ho han tornat a fer. La inqualificable sentència del cas la Manada ha impactat molt en la societat. I ha remogut encara més unes aigües que ja venen agitades de fa temps. La gent està molt farta de moltes coses i les espurnes salten amb molta facilitat i amb molta potència.

I el Gobierno, què fa quan s'ho ensuma? Doncs surt de seguida dient que, per evitar més casos la Manada, canviarà la llei. Però escoltin, quina mena de broma és aquesta? Canviar la llei? Quina culpa en té la llei? No, no, la qüestió no és la llei sinó qui la interpreta i l’aplica. I la prova és sa il·lustríssima excel·lència el senyor jutge Ricardo González que, tenint al seu abast la mateixa llei que els altres dos jutges, creu que els senyors Manada són unes bellíssimes persones que van cometre un terrible pecat, sí: donar plaer a una porca que ho estava desitjant. I per això en demana l'absolució. Dels senyors Manada, esclar. A la noia, porca, de moment encara no l'ha condemnat, però jo ja no descarto res.

La gent no s'està queixant de la llei. Ni tan sols de la justícia. Es queixa d'uns jutges en concret. Perquè la gent és prou llesta per saber que, com passa en totes les professions, hi ha de tot i no tots els jutges són com els que cada dia surten als mitjans. Del que es queixa la gent és de la crosta judicial. I de la crosta política. I de l'econòmica. I de la funcionarial. I de la periodística. I de la policial. I de l'existent a la Guàrdia Civil. I es queixa de totes les crostes existents. La gent està farta de la crosta que controla totes les institucions de poder i que ens manté en el segle XIX.

I aquesta és la causa que explica el moviment de les diferents crostes. Per protegir-se. I per ajudar-se a sobreviure. I per això emboliquen la troca amb pretesos canvis en una llei que no solucionen res. Perquè quan la pluja provoca una gotera, el remei no és comprar un cubell més gran per recollir l'aigua que cau sinó evitar que caigui aigua quan plogui. I si cal aixecar mig terrat, doncs s’aixeca. I si ha de ser tot, doncs tot. I terrat nou.   

Canvis en la llei? Per què? Per col·locar-nos mercaderia avariada que tenen al magatzem des de fa temps esperant ser despatxada? I, no sé, estic pensant en tot allò de la presó permanent revisable. Per exemple.

I ja que hi som, dues observacions relacionades amb tot això.

Alguna cosa està passant, sobretot entre les dones. I més concretament entre les més joves. Parlo de la franja de 20-30. Ja es va veure a les manifestacions del 8 de març i va repetir-se a les manifestacions post sentència de la Manada. Tenen una gran capacitat de mobilització i estan en primera fila. Ningú sap per on acabarà petant, però aquest moviment, de moment sense líders, podria desembocar en alguna cosa. Veurem.  

Alguna cosa està passant, i greu, a la Guàrdia Civil. Un dels de la Manada ho era. I precisament, va ser ell qui va robar el mòbil a la víctima. Sòrdid. Patètic. Desmoralitzador. Terrible. Un altre, en aquest cas un sergent, és un dels que va acusar un grup de joves d’Altsasu d'haver-lo apallissat, trencant-li un turmell i tot. Aquesta setmana ETB ha emès un vídeo gravat després de l'incident on el veiem caminant normalment i lluint una camisa blanca impol·luta que no fa cara d'haver estat present en cap pallissa a qui la duia. Aquest guàrdia civil ha mentit? Jo espero que no perquè si fos així, hauria enviat tres innocents a la presó durant un any i mig i un total de 8 persones poden ser condemnades a penes d'entre 12 i 62 anys de presó acusades de terrorisme. I també la Guàrdia Civil apareix com autora d'uns informes que el ministre Montoro assegura que són inventats i amb els quals el jutge Llarena s'ha basat per enviar 9 persones a la presó. Jo, si tingués responsabilitats al cos, sortiria a dir alguna cosa sobre aquests tres temes. Encara que fos per evitar que s'embrutés el nom d'una institució amb 63.489 efectius, la immensa majoria dels quals ho són per defensar els bons, no els dolents.

La pregunta és, per què no ho fan? Perquè si callen, ens obliguen a pensar que, efectivament, alguna cosa està passant. I molt greu.