Sabem que, oficialment, les companyies petrolieres tenen gent molt experta que cada dia estudia el preu del barril Brent, analitza al detall les tendències dels diferents mercats, observa cap a on poden anar les coses i bla, bla, bla. I un cop tenen tota la informació, absolutament detallada, decideixen els preus dels carburants. Sí, sí, això ho tenim molt clar. Però a partir d'aquí, a la gent com un servidor, que no té ni idea de res, li ve un dubte que es concreta en una pregunta-reflexió que vull compartir amb vostè.

Si avui un d'aquests analistes que segueixen l'evolució del valor de mercat del litre de petroli resulta que diu: “Guaita, hi ha una invasió a Ucraïna... Pugem preus perquè la conjuntura, la cosa del futur i tal i qual”, per què el puja 20 cèntims (m'ho invento) i no 30, 10, tres euros o diu: “Va, els hi fotem a 20€ litre o què?”. Vull dir, per què la xifra concreta resultant és la que és i basada en què? I més tenint en compte que la benzina que aquesta tarda era als sortidors no ha sortit del barril que justament aquest matí era a Nigèria, Mèxic, l'Aràbia Saudita o el Kazakhstan sinó que és de fa sis mesos.

Per tant, el senyor expert que decideix a quant paguem avui el litre de benzina ho decideix en funció del que ell creu que passarà en el futur (que després pot passar o no, però de moment caixa cobri per si de cas) i fent-nos pagar ara un preu elevat per una cosa comprada en el passat quan tenia el preu d'aquell moment. Vaja, que en funció del que algú suposa paguem cara una cosa que va ser comprada barata i la diferència és fruit d'una hipòtesi aleatòria basada en l'especulació intuïtiva.

I, ¿què passa quan davant dels nostres nassos no succeeix la suposició suposada però resulta que el litre de benzina no baixa amb la rotunditat que la realitat dels preus reals imposa? Doncs no passa gaire res. Miri, avui a última hora de la tarda a la borsa de valors de Nova York el barril de petroli estava a 96,18 dòlars, el que significava una baixada al voltant d'un 7% en comparació amb l'obertura. Per tant, ara mateix som -si fa o no fa- en uns preus com els del passat 24 de febrer. Aquell dia la benzina de 95 anava a 1,697€ el litre. Avui va a 1,866. I això, per molta invasió i molta geopolítica que s’invoqui, no té cap explicació lògica.

I ha passat igual amb el preu de l'electricitat. També es va disparar perquè les anàlisis dels grans analistes eren que moriríem tots (totes i totis) entre terribles dolors i molta pols sahariana al cap. I ara resulta que no para de baixar. Per què? Bé, doncs depenent de a qui li facis cas és perquè la Unió Europea ha amenaçat amb pujar impostos a les grans companyies o perquè Sánchez va anunciar una baixada dels impostos que paguen els consumidors. Sigui com sigui, baixa. Fins que d'aquí a vagi vostè a saber quan els analistes analitzin que succeirà vagi vostè a saber què. I nosaltres seguirem pagant. Mentre puguem.