Aquesta setmana, per no dir aquesta tardor, no ens podem pas queixar de la manca de pluja. Va ploure dijous, ha plogut divendres i continuarà plovent. Durant el temps que vaig viure al Regne Unit plovia quasi cada dia, però era plugim, com el d'una mànega d'aigua a aspersió, que acaba regant dia sí i dia també, deixant el terra amb olor d'humit i l'herba d'un color verd luxuriós. Al Mediterrani, les pluges solen acumular-se a la primavera i a la tardor, i quan plou, pot pedregar, llampegar i tronar... pluja i tempesta solen anar de la mà; les gotes de pluja són grosses i repiquen amb força a les teulades de casa i als capós dels cotxes. Som gent de llum i sol, i quan plou se'ns col·lapsen les viles i ciutats. El transport públic a Barcelona i rodalia presenta aturades, retards i avaries i sembla que a tots se'ns giri el cervell i hàgim d'agafar el cotxe per moure'ns. No us parlaré dels embussos impossibles en què m'he trobat aquests dos últims dies perquè segurament vosaltres estàveu igualment aturats, capturats en una serp gegant de llums vermelles.

Els mediterranis sabem que, sobretot a la tardor, les pluges torrencials són un perill, que les torrenteres s'omplen a vessar d'aigua en un tancar i obrir d'ulls, que les aigües feréstegues fora de mare s'emporten arbres, vehicles, persones i cases. Cada any, sigui aquí o a un altre lloc del Mediterrani, aquest any ha colpit a Itàlia, hi ha morts desgraciades de persones atrapades en el corrent poderós dels torrents. I ves que ho sabem, que no s'ha de construir a les torrenteres, i ves que ho sabem, que les rieres creixen i l'aigua no avisa, però els humans no sempre sabem veure i reconèixer el perill amb prou temps. Sens dubte, l'observació del cel i la predicció del temps meteorològic és una activitat humana molt antiga, perquè els humans sempre hem realitzat moltes activitats a l'exterior. La meteorologia no és una ciència de precisió absoluta, però amb el munt de dades que s'obtenen dels observatoris de tot el món, dels sensors de diferents altures de l'atmosfera, i el coneixement de corrents d'aire i d'aigua, cada vegada permet efectuar millors prediccions.

Una de les qüestions que els científics meteoròlegs es plantegen és si és cert que cada cop plou més i més intensament

Gràcies a aquest recull sistemàtic de dades, cada vegada més completes, des de fa molts anys sabem que les activitats humanes estan darrere del canvi climàtic i que aquest increment de la temperatura anual a tot el món provoca el desglaç de les glaceres àrtiques i antàrtiques, i que els ciclons i huracans siguin cada cop més freqüents i més persistents. No sé si en teniu curiositat, però podeu consultar les dades climatològiques dels diversos indrets de Catalunya a l'Idescat (Institut d'Estadística de Catalunya), on podreu trobar la pluviometria mensual i anual, així com les temperatures diürnes i nocturnes, la variació en les temperatures de l'aigua del mar, etc. Pel que fa a l'estat espanyol, també podeu trobar dades meteorològiques a l'Agència Estatal de Meteorologia, on també trobareu efemèrides curioses per a cada dia de l'any, per exemple, se sap que el dia 18 de novembre de 1439 hi va haver una tempesta a Barcelona que va anorrear les obres que s'estaven fent al port de la ciutat, i el mateix dia de 1616, hi va haver unes inundacions històriques a la ciutat de Màlaga.

Doncs bé, una de les qüestions que els científics meteoròlegs es plantegen és si és cert que cada cop plou més i més intensament. Un estudi acabat de publicar a Geophysical Research Letters estudia justament si actualment les pluges diàries són cada vegada menys homogènies i si la quantitat de pluja està canviant, és a dir, si quan recollim les dades de pluviometria anual d'un lloc, són més rellevants els plugims seguits durant molts dies, o les pluges torrencials en unes poques hores. Estudiant les dades mundials obtingudes d'estacions climatològiques que registren les dades meteorològiques diàriament (i que, per cert, el govern americà té accessibles i públiques, tant a les pàgines web de la NASA, com d'altres laboratoris del Departament d'Energia), els científics arriben a la conclusió que és normal que en qualsevol lloc del món, la meitat de tota la pluja anual caigui en només 12 dies. És a dir, que és molt probable que en qualsevol lloc del món, hi puguin haver pluges torrencials de pocs dies de duració però de moltíssima intensitat, amb les consegüents inundacions, esllavissades de terra i destrucció/erosió de la superfície de la terra.

Si la pluja no està tan ben repartida anualment, com a conseqüència, hi haurà moltes més ocasions per a sequeres intenses i per a inundacions dramàtiques

Aquest estudi encara intenta anar més enllà, ja que a partir de l'estudi exhaustiu de les dades de tot el món, intenten extreure'n un patró que permeti fer prediccions mundials. Si es poden predir les pluges, la seva intensitat i durada, es podran predir sequeres i inundacions. Fan simulacions en diverses circumstàncies, per exemple, tenint en compte el canvi climàtic, prediuen quin serà l'efecte hivernacle a causa de les emissions més elevades de diòxid de carboni. Amb més temperatura, hi haurà més evaporació de l'aigua dolça i dels mars, amb una major saturació de vapor d'aigua, és a dir, més humitat a l'atmosfera. Aquests canvis provocaran una major condensació d'aigua i pluges més intenses. Es calcula que a finals del segle XXI, cada cop hi haurà pluges més intenses però més mal repartides, per tant, les prediccions ens diuen que no hi haurà més dies de pluja, sinó que quan plogui, les pluges seran torrencials, i aproximadament la meitat de la pluja anual es recollirà en sis dies, de mitjana. Més aigua, però que, potencialment, farà més mal, a causa dels efectes del canvi climàtic.

Per tant, si la pluja no està tan ben repartida anualment, com a conseqüència, hi haurà moltes més ocasions per a sequeres intenses i per a inundacions dramàtiques. Caldria que aquest tipus d'articles els llegissin polítics i gestors mediambientals, perquè és un avís clar, i la ciència ens permet predir el que succeirà. No cal que esperem cinquanta anys sense fer res, cal preparar-nos ara per a aquest canvi climàtic, calen accions preventives per a situacions de desastre que segur que tard o d'hora succeiran en un futur pròxim. Prevenció per tal d'evitar futures lamentacions.