La setmana que ve moltes i molts alumnes de Catalunya faran les proves de selectivitat que permeten l'accés a la universitat. Hi ha estudiants pels quals el més important és aprovar-les perquè els graus que volen estudiar no tenen restricció amb el nombre d'estudiants acceptats, mentre que altres estudiants fa temps que s'estan preparant de valent perquè volen estudiar graus que ofereixen un nombre limitat de places i la nota de tall és molt alta. Tot i que són joves, molts s'enfronten a una prova que els equipara a tots. Si alguna matèria té unes preguntes més difícils de les esperades, són difícils per a tots els estudiants. Si són fàcils, també ho són per a tots. Això és quelcom que la gent oblida d'any en any i per això es queixen els alumnes, quan no s'adonen que si les proves són molt fàcils, les notes de tall pujaran corresponentment. També és veritat que hi ha graus que abans tenien poca requesta, com ara el grau en Matemàtiques i, des que els prospectius estudiants han vist que moltes empreses demanen persones preparades en matèries d'anàlisi matemàtica més formal, n'ha incrementat molt la demanda. Així que la casuística i el ball de les notes de tall és una d'aquelles situacions que pot generar una certa incertesa. Per sort, hi ha molts graus diferents i els estudiants poden agafar moltes opcions de forma que tots poden acabar estudiant quan aproven i estrenar l'etapa d'estudis adulta.
Els exàmens presencials demanen, més que mai, respectar la distància perquè el Sars-Cov-2 encara està enmig de nosaltres, i molt fàcilment pot haver-hi un rebrot
Les proves sempre han sigut al juny, però aquest any la pandèmia ha obligat a posposar-les fins al juliol. I com que tantes coses han canviat aquest últim semestre i tots els docents i els estudiants ens hem hagut d'adaptar, aquest any l'increment d'alumnes és espectacular, del voltant d'un 20% més a tot Catalunya, seran 40.000 alumnes i escaig. Com que cal seguir les recomanacions sanitàries i d'higiene, amb distanciament social, s'han hagut de duplicar tribunals, intentant minimitzar la mobilitat dels estudiants. Imagineu-vos 40.000 estudiants movent-se tots al mateix horari, en transport públic. Evidentment, tots amb mascareta. I s'hauran de repartir en els 216 tribunals, en més de 2.500 aules i 4.500 professors per vigilar que tot funcioni correctament. Molts esforços que no es veuen i molta gent que fa temps que organitza les proves, tot i l'excepcionalitat d'aquesta "nova normalitat", perquè tot pugui funcionar bé.
Com us podeu imaginar, aquest any els alumnes no podran estar, com cada any feien, emocionats uns damunt dels altres, fent-se passar els nervis mentre reien i parlaven de les seves coses a l'entrada dels tribunals. Aquest any toca posar-hi seny. Molt seny. I molta distància, perquè ens hi juguem moltes coses. Els exàmens presencials són molt més justos per a tots que no pas els exàmens no presencials. No s'hi valen xuletes amagades, ni apunts, ni respostes passades per Whatsapp, ni ajudes d'altres persones. Però els exàmens presencials demanen, més que mai, respectar la distància perquè el Sars-Cov-2 encara està enmig de nosaltres, i molt fàcilment pot haver-hi un rebrot. No ho direm ni ho repetirem mai prou, mascareta, higiene de mans i distància per protegir-nos, però sobretot per a protegir els altres, tota la gent que estimem i que no tenen les nostres defenses.
Així que farem una ENTRADA ESGLAONADA I MOLT ORDENADA, per això, haurem de demanar la col·laboració de totes i tots els estudiants. Tot i que sembli inversemblant, la major part d'estudiants aquell dia NO RECORDEN l'ordre alfabètic. Sempre els cridem pels cognoms i ordre alfabètic estricte. Tot i això, la meva experiència com a presidenta de tribunal m'ha demostrat que quan la gent està nerviosa, no és gens racional. Molt habitualment, la gent jove té dues reaccions bàsiques, o bé passen de la situació i es distancien, com si el tema no anés amb ells, o bé estan tan nerviosos que volen ser els primers a entrar, passi el que passi. I això implica un tap a la porta d'entrada de les aules, entre els que no escolten i els que estan al davant encara que el seu cognom comenci amb zeta. I això, aquest any, no ens ho podem permetre.
Així que farem un recordatori a tots els que teniu filles, fills, nebodes, nebots, netes i nets... Els hi podeu dir que llegeixin aquestes frases? Si us plau, seguiu les instruccions. Us cridarem a tots, hi ha lloc per a tots. Entrareu tots de forma ordenada, per guardar un mínim de distància, per la vostra seguretat, per la seguretat de tots. Seran 4 dies importants i cal que tots contribuïm a fer-los més segurs.
Ja sé que el més normal és que us desitgi sort a totes i tots els que us examinareu, però crec que el més adient és no confiar en la sort, tot i que sempre ajuda, sinó desitjar-vos que tingueu MOLT ENCERT, pugueu respondre tot el que sabeu, quedeu satisfets del resultat del vostre esforç, pugueu estudiar aquell grau que us il·lusiona i motiva i, sobretot, que gaudiu d'aquesta nova època de la vostra vida. Molt encert i benvinguts!