El Banc Mundial ha elevat fins a un 4,3% el creixement de l'economia russa aquest any, esperonada per la demanda interna i els alts preus dels seus recursos energètics, com el gas i el petroli. Fins ara només inquietava la inflació, que ha assolit el 8,1%, un rècord des del 2016.

Però hi ha una cosa que ha fet posar mala cara als russos. Es diu que els aliats dels Estats Units i Europa estan sospesant càstigs molt forts contra el país a través de sancions i d'impedir la conversió de rubles en dòlars i altres monedes en cas que el president Vladímir Putin envaeixi Ucraïna, la qual cosa ell ha negat. Hi haurà "costos importants", va anunciar la Casa Blanca.

En una videoconferència, es van reunir Joe Biden, president nord-americà, i Putin per abordar la situació d'Ucraïna, on s'ha produït una escalada militar soviètica de 100.000 soldats. "Estem compromesos a ajudar Ucraïna", va respondre Biden.

El ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha dit que es tracta que Ucraïna compleixi els acords de Minsk, firmats el febrer del 2015, i que Kíev renunciï a integrar-se a l'OTAN. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, hi insisteix, encara que sigui des de fora.

Es diu que els aliats dels Estats Units i Europa estan sospesant càstigs molt forts contra Rússia en cas que el president Vladímir Putin envaeixi Ucraïna

Des de l'altra banda, Putin vol refer la Unió Soviètica. Al juliol, el president rus va escriure que "acceptant el 1924 un dret de sortida de les repúbliques (que componien l'URSS) els bolxevics van crear una bomba d'efectes retardats", amb la qual cosa "Rússia, de fet, va ser volada". Ara, des del Kremlin, Putin mira de "refer la Unió Soviètica", que va començar amb l'annexió de Crimea sense disparar cap tret.

En vista de tot això, Joe Biden va proposar que un grup d'aliats de l'OTAN podria reunir-se amb diplomàtics russos per analitzar i discutir el seu desplegament al llarg de la frontera d'Ucraïna. Els països de l'Est van reaccionar críticament a la proposta.

Resten les sancions econòmiques, però la dependència dels EUA a les importacions de gas i petroli limiten aquesta direcció. L'alternativa més radical és excloure Rússia del sistema mundial del pagament electrònic Swift, amb base a Bèlgica. Les sancions aplicades des del 2014 després de l'annexió de Crimea no van tenir gaires efectes.

En l'òrbita financera, Rússia té un sector de bancs molt forts com l'Sberbank, el més gran d'Europa en capitalització i amb una plantilla de 240.000 empleats. Entre els seus principals accionistes figura el Banc Central de Rússia. Els altres grans, com Alfa-Bank o el Banc de Moscou, sumen un bloc que es veu reforçat amb entitats com Gazprombank i Petrocommerce, que són agents de tresoreria dels grans grups als quals estan vinculats.

El que sí que pot fer mal al bloc rus és l'advertència d'abandonar el gasoducte alemany Nord Stream si Moscou envaeix Ucraïna. De moment, pel que fa a tota la resta, s'haurà d'esperar, amb estira-i-arronses, com va passar en els acords de Minsk.

Les relacions d'Occident amb Rússia sempre han estat complexes. Henry Kissinger va suggerir el 2014 que Ucraïna fos neutral, qui sempre recorda que als russos els agrada que els tractin com als xinesos.