Fins i tot quan els banquers centrals apugen els tipus d'interès, força economistes s'uneixen entorn de la idea que la inflació màxima ha quedat enrere, encara que tardarà un temps abans que els costos més baixos de les matèries primeres es filtrin als preus. Així ho afirma Khoon Goh, cap d'investigació d'Australia and New Zealand Banking Group, amb seu a Singapur.

Això pot ser prometedor per la rebaixa de la inflació de béns importats a tot el món, diu Goh. També per les tarifes més baixes del noli de contenidors i la millora en els temps de lliurament dels proveïdors.

A més, tres dels factors del costat de l'oferta que impulsen els nivells d'inflació global actuals ja han canviat, segons els preus de contractes d'àmbit global.

Un d'ells és el preu líder de semiconductors, un baròmetre dels costos que s'apliquen a productes com ara ordinadors portàtils, rentaplats, bombetes i dispositius mèdics lliurats a tot el món. Ara es troben en la meitat del pic el juliol del 2018 i un 14% menys que a mitjans de l'any passat.

Força economistes s'uneixen entorn de la idea que la inflació màxima ha quedat enrere, encara que tardarà un temps abans que els costos més baixos de les matèries primeres es filtrin als preus

Als contenidors que travessen els mars s'observa que la roba procedent de Chicago, articles de luxe que van a Singapur o mobles per a la llar dirigits a Europa han caigut un 26% des del seu màxim històric del setembre del 2021.

Els preus dels fertilitzants d'Amèrica del Nord, un indicador de cap a on es dirigeix la inflació mundial dels aliments, incloses les factures dels tomàquets a Londres o les cebes en un mercat de Johannesburg, estan un 24% per sota del seu màxim històric al març.

I també entra en joc una companyia com Tesla, l'acció de la qual cotitzava per sobre dels 1.000 dòlars. Llavors Elon Musk va treure accions addicionals. Des d'aleshores, les accions han perdut gairebé un terç del valor, i tanquen en 703,55 dòlars pel temor que hi ha a la desacceleració del creixement. I també perquè Musk volia reduir el preu del "cobot", que és un programa que du a terme tasques repetitives i automatitzades. I va indicar que el percentatge dels cobots podria ser superior al 20%.

I fins i tot Vladímir Putin ha advertit que els sectors industrials clau que controla s'enfronten a importants desacceleracions a mesura que s'aprofundeix l'impacte de les sancions internacionals. Rússia s'enfronta a una de les recessions més profundes en anys, segons les previsions oficials, ja que les sancions van tallar l'accés a mercats i components fonamentals, amb la qual cosa es va desencadenar un èxode d'empreses.

I què dirà quan a Ucraïna se li atorgui l'estatus de candidat, un pas clau en el camí cap a convertir-se en un membre de la Unió Europea? Què passarà llavors?