El veterà exsecretari d'estat americà Henry Kissinger, una vegada més, ha mirat d'aproximar les dues superpotències, Xina i els EUA, els líders de les quals van mantenir un diàleg virtual dilluns.

La trobada es va mantenir en un to conciliador, encara que hi va haver zones de desacord, principalment sobre Taiwan. Xi va dir que els defensors de la independència taiwanesa s'arrisquen davant les mesures dràstiques per part de Pequín. Aquest punt i les armes nuclears van centrar la important discussió.

L'estira-i-arronsa dels dos presidents, va dir Kissinger, significa que "som al pas de la muntanya, un precipici en què es pot mirar en ambdues direccions". "I el present depèn de la direcció que s'esculli".

"Ara ―va reblar el diplomàtic―, han de ser seguides per discussions concretes, com l'estabilitat estratègica".

Xi Jingping es va mostrar disposat a col·laborar en "seguretat i tecnologia", cosa molt important de cara a la Quarta Revolució Industrial.

El vicepresident xinès, Wang Qishan, va instar a "treballar junts per impulsar el creixement". "La Xina ―va exclamar― no pot desenvolupar-se lluny del món i el món no pot desenvolupar-se sense la Xina".

Mentre visqui Kissinger (té 98 anys), les coses no aniran a més, ell és el garant de la pau

En una trobada internacional paral·lela organitzada per Bloomberg, l'exsecretari del Tresor americà, Hank Paulson, va dir: "Necessitem més certesa sobre com competiran els EUA i la Xina, on cooperarem i com conduirem les discrepàncies".

I aquí hem vist que ambdues capitals (Pequín i Washington) entren en terreny fangós.

Per exemple, la Xina està accelerant els plans per reemplaçar la tecnologia americana i estrangera posant en marxa una organització gairebé secreta, coneguda com a Xinchuang en xinès. L'organisme, amb el suport del govern amb la finalitat d'examinar i aprovar els proveïdors en àrees sensibles, des del núvol fins als semiconductors. L'existència de Xinchuang és probable que provoqui tensions posteriors a la primera cimera virtual.

També les tensions entre les dues potències van ser evidents quan la secretària del Comerç dels Estats Units, Gina Raimundo, va parlar dels plans de Washington per iniciar el 2022 un nou marc econòmic de l'Índic-Pacífic per revitalitzar la posició dels Estats Units a la regió, on s'ha posat en marxa la coalició Aukus ―formada per Austràlia, el Regne Unit i els Estats Units―. La secretària de Comerç va dir que el seu país no es reincorporarà a l'Acord d'Associació Transpacífica "per diverses raons, però no succeirà ara", gairebé cinc anys després que Donald Trump es retirés de l'acord.

En fi, amb un somriure i bones cares, les espases segueixen en alt. I si això és veritat, també ho és que, mentre visqui Kissinger (té 98 anys), les coses no aniran a més, ell és el garant de la pau.