Vladímir Putin, celebrant el 9 de març la victòria russa de 1945 al recinte emmurallat del Kremlin, no va arribar a declarar la guerra a Occident per guardar-se l'últim as a la màniga, però va ser molt a prop en estar envoltat d'una multitud de seguidors. Així s'obria una setmana carregada de tensió ja que dos dies després, als EUA es coneixeria el nivell d'inflació que pateix la seva economia, un 8,3%, quan és ara la dada més important. Allà es mostrava una debilitat del país. Però Wall Street sempre ha estat involucrat en la política, com dies després demostraria.

En les dues dècades transcorregudes des de la caiguda de les puntcoms, els inversors s'havien estat preparant perquè esclati una altra bombolla, encara que Facebook i Alphabet Inc van seguir una línia positiva. El Nasdaq º100 ja ha disminuït al voltant del 23 % des de novembre de 2021, amb la qual cosa el grup de FAANG, en el qual estan incloses Facebook, Meta Platforms, Apple, Amazon, Netflix i Google, havia perdut el divendres 6 de maig prop de 2 bilions de dòlars en valor des del començament de l'any.

La Reserva Federal (banc central nord-americà) va advertir per aquestes dates el deteriorament de les condicions de liquiditat als mercats financers, alguna cosa clau en ser enmig dels importants riscos de la guerra a Ucraïna i de la inflació creixent, en bona part dependent d'ella. Els senyals apuntaven a un canvi d'humor entre els inversors.

En aquest estat d'ànim, dimecres la inflació a l'abril es va situar al 8,3% anual. El conegut financer Stephen Stanley no es va reprimir i va dir: "Qualsevol minúscula possibilitat que la inflació estigui començant a calmar-se s'ha esvaït".

Per a molts aquell dimecres va ser el de cendra perquè mil dades negatives van inundar els mercats

Per a molts aquell dimecres va ser el de cendra perquè mil dades negatives van inundar els mercats. Els principals índexs borsaris dels EUA han perdut 6,3 bilions de dòlars des del màxim del 29 de març. Una cistella de 25 accions relacionades amb les criptomonedes als EUA havien perdut 200.000 milions de dòlars des que el bitcoin va assolir un rècord a començaments de novembre. I això sobre un fons que indicava que els EUA havien caigut un 1,4% en el primer trimestre d'aquest any.

Però, com un miracle, aquest divendres les accions van començar a pujar després que el president de la Reserva Federal, Jerome Powell, va rebutjar més augments dels tipus d'interès i quan, a més, les criptomonedes es van recuperar de la seva caiguda, entre altres coses per la intervenció de la secretària del Tresor, Janet Yellen. Reduir el pànic al mercat de criptomonedes, altament especulatiu, pot ajudar l'estat d'ànim. Amb això, el bitcoin va sumar 1.700 dòlars per superar els 30.000 dòlars. Els futurs de S&P 500 van pujar un 0,7%, el Nasdaq 100 va sumar un 1,2%. En bons del Tresor americà el rendiment va avançar un 2,88%.

I així, el dòlar continua en la seva ratxa més llarga de guanys setmanals des de 2018. I això es deu al fet que és un valor refugi, la qual cosa sens dubte Vladímir Putin no ha aconseguit amb el ruble, ja que ha d'obligar al seu ús.

El dòlar continua en la seva ratxa més llarga de guanys setmanals des de 2018. I això es deu que és un valor refugi, la qual cosa sens dubte Vladímir Putin no ha aconseguit amb el ruble, que ha d'obligar al seu ús

I després de la picabaralla què va passar?

La Borsa de Xangai va pujar un dia després quan els inversors van tornar de puntetes al mercat, apostant que un aixecament esperat dels bloquejos de la ciutat estimularia un repunt. L'índex de referència CSI 300 va pujar un 2% aquesta setmana.

Les valoracions barates han fet que més inversors estiguin disposats a assumir riscos. "No ens tornem tan cobdiciosos com per sincronitzar el mercat perquè toqui fons", va dir Yang Wei, administrador de fons del Longwin Investment.

"És possible que hagi passat el moment més difícil per a l'economia de la Xina, amb l'impacte del covid disminuint lentament a Xangai i més enllà", va dir Fang Lei, de Beijing StarRock Investment. I, al seu torn, l'índex ChiNext de tecnologia mitjana acaba de tenir la seva millor setmana aquest any.

I no només va ser Xina la que va remuntar. Les accions van pujar al final d'una setmana caòtica. Els comentaris de Jerome Powell indicant que els augments dels tipus d'interès quedarien exclosos, fins i tot després de les males dades d'inflació.

"La definició de veritable capitulació és que els inversors venguin el que estimen", va dir Michael Hartnett, del Bank of America. Segurament pensava en el llibre de Niall Ferguson El triomf dels diners, que explica com les finances mouen el món.