Els interessos han prevalgut sobre les passions, que eren les que des del mes de maig havien enverinat l'ambient intensificant un conflicte comercial que posava en perill l'economia mundial. "Les negociacions tornen a posar-se en marxa", ha dit Donald Trump després d'una trobada a Osaka amb Xi Jingping que ha durat tan sols 80 minuts, 10 menys de l'esperat, però que ha donat via lliure a Huawei per proveir-se en empreses americanes.

No hi haurà nous aranzels sobre el 50% restant de les exportacions xineses cap a Amèrica, però de moment es mantindran les sobretaxes imposades anteriorment.

Als EUA, l'impacte directe sobre empreses, consumidors i agricultors ha creat un ambient hostil cap a Trump, que fa uns dies va obrir la seva campanya presidencial per a les eleccions de 2020. En l'Imperi del Centre, la pèrdua de velocitat de la seva economia no ha estat remeiada amb les polítiques expansives internes aplicades per Pequín i el Banc de la Xina. Una pausa en el contenciós la per l'hegemonia mundial s'imposava. L'escalada no interessava a cap de les parts.

El "90% de l'acord ja està tancat", ha indicat Steve Mnuchin, secretari del Tresor. Per la seva part, Xi Jinping ha promès a les víctimes de robatoris de propietat intel·lectual que seran compensats.

En les reunions prèvies a la trobada clau del G 20, Xi Jinping, Putin i el primer ministre indi Narendra Modi van proposar que el trio Xina, Rússia i l'Índia havien d'assumir la responsabilitat global. Al final, el multilateralisme nominal del G20 s'ha imposat gràcies al suport de Trump al seu soci el primer ministre japonès Shinzo Abe, si bé la Casa Blanca no s'ha afegit als acords de París sobre el canvi climàtic.

En aquest sentit, la llibertat de moviments que Washington ofereix a Huawei aclareix una qüestió de gran abast que ha estat tractada a Osaka: el desacoblament dels EUA i Xina. Pequín va arribar a promoure una nova Llarga Marxa, que significava que el país estava disposat a viure una llarga fase de penúria si era necessari.

Aquest punt de ruptura ja s'havia manejat als EUA, on són conscients que l'hegemonia es juga al terreny tecnològic. Doncs bé, l'agència financera de qualificació de riscos S&P havia indicat que "privant a Huawei l'accés als proveïdors americans, Donald Trump empenyeria el grup xinès a accelerar els seus desenvolupaments per convertir-se en plenament autònoma".

Allunyant el temor d'un nou Yalta amb l'emergència de dos blocs tecnològics, els experts indiquen que si les dues parts troben un camí cap a noves negociacions la Xina s'està preparant per a una forta competència a llarg termini. Existeixen visions del món molt diferents, el que fa pensar que el contenciós entre ambdues superpotències serà molt llarg.