No hi ha més opció: Alemanya o Bèlgica. Espanya no hi és perquè el PSOE no ha volgut. Així que només l'eurodiputat alemany Udo Bullmann i la belga Kathleen Van Brempt han presentat formalment la seva candidatura per substituir Gianni Pittella al capdavant del grup socialdemòcrata al Parlament Europeu, després que l'italià renunciés com a líder del segon grup de l'Eurocambra.

En la terna, com és sabut, no hi serà l'espanyola Elena Valenciano, i no per decisió pròpia. La que va ser vicesecretària general del PSOE va preferir no fer-ho, després de conèixer el vet de la direcció del seu partit, i no precisament perquè li faltin mèrits o suports entre els seus coreligionaris europeus. Més aviat per l'afany de l'actual direcció d'expulsar del marc institucional o orgànic tots aquells i aquelles que no van ser a la trinxera dels de Sánchez durant les últimes primàries.

El vet no només va reobrir fa setmanes la divisió interna entre el secretari general i els seus crítics —fins llavors instal·lats en un sepulcral silenci sobre l'acció política del nou PSOE—, sinó que a més ha malmès l'escena de la unitat que el mateix Sánchez pretenia amb la celebració de l'Escola de Bon Govern que el partit celebrarà a Madrid aquest cap de setmana.

González, Rubalcaba, Javier Fernández, Ximo Puig, Jáuregui i la pròpia Valenciano van declinar la invitació després de conèixer la negativa de Sánchez a donar suport a l'exvicesecretària general del PSOE, encara que oficialment esgrimissin problemes d'agenda.

Sánchez contribueix a mantenir el desequilibri de gènere als llocs de comandament de les institucions europees

Vets a part i al mig de l'onada feminista després del 8-M, Sánchez contribueix a més a mantenir el desequilibri de gènere als llocs de comandament de les institucions europees, on els presidents del Parlament, la Comissió, el Consell i el BCE, a més de tots els portaveus de l'Eurocambra són homes, a excepció de la del Grup Confederal de l'Esquerra Unitària.

El secretari general del PSOE es va afanyar a anunciar el seu suport a l'alemany Bullman tan sols per barrar el pas a la seva col·lega espanyola, la qual cosa el converteix ara en esclau de les seves paraules, malgrat que una dona jove, preparada i amb experiència de govern, com la belga Van Brempt, ha decidit també optar al lloc. I li passa després d'haver negat el suport dels socialistes a la candidatura de De Guindos a la vicepresidència del BCE i esgrimir per a això que havia de ser una dona i de perfil tècnic.

La literalitat va ser exactament aquesta: "És absolutament inexcusable que havent-hi com hi ha moltes dones a Espanya i molt preparades per al càrrec, el govern del PP no optés per una candidatura femenina". Doncs allà hi ha Kathleen Van Brempt. Canviarà Ferraz d'aposta havent compromès per endavant el seu suport a l'alemany? Silenci. A Ferraz no saben/no contesten. Silenci absolut el mateix dia que Pedro Sánchez va demanar als seus en el Parlament que fessin de les dones —i els pensionistes— l'eix central de la seva acció política. No serà que una cosa és el discurs i una altra els fets? De moment, Europa és cosa d'homes, també per al PSOE, tret que corregeixi el rumb. En aquesta ocasió, no podrà argüir que la belga donés suport a Susana Díaz...