Aquest trimestre ja té muntat el seu quadrilàter politicoeconòmic made in USA. A l'esquerra, amb uniforme vermell, els demòcrates, a la seva dreta, amb uniforme blau, Donald Trump, el púgil electoral més polèmic dels últims temps. Qui vencerà en els comicis que definiran la segona meitat del mandat presidencial i, probablement, el futur president dels Estats Units? El combat serà seguit a tot el món, atesa la seva cascada de repercussions globals.

El personatge Trump dominarà més del 75% de l'atenció general, cosa que no va passar amb Obama ni amb Bush. De moment, el fantasma de l'"impeachment" (reprovació del president) és l'avatar que domina una controvèrsia que evidencia la polarització de la societat americana. Les eleccions del 6 de novembre seran fonamentalment un referèndum sobre l'inquilí de la Casa Blanca.

El personatge Trump dominarà més del 75% de l'atenció general, cosa que no va passar amb Obama ni amb Bush

Els models electorals prediuen que una economia forta afavoreix el partit que està en poder, i una de feble el condemna. En aquest cas, l'economia americana va com una seda, impulsada en part per un paquet de retallades d'impostos per 1,5 bilions de dòlars aprovada l'any passat, que ha fet que el PIB creixés el 4,1% en el segon semestre, un rècord en gairebé quatre anys. El creixement s'ha estabilitzat entre el 2,5% i el 3% d'augment, mentre s'ha assegurat l'ocupació, amb una taxa d'inflació propera al 2%, objectiu de la Reserva Federal.

En aquest sentit, tot en ordre, però el cas és: i si l'efecte econòmic no juga el seu paper tradicional? Com diu Michel Boskin, de la Universitat de Stanford, "a mesura que els votants es tornen més acabalats, molts d'ells poden donar-se el luxe de concentrar-se altres qüestions".

Una enquesta recent de Gallup va revelar que un percentatge important de demòcrates (que es mostra entusiasmat amb aquestes eleccions) es declaren més propers al socialisme que al capitalisme. Volen més impostos, un Medicare per a tothom, universitat gratuïta i una renda bàsica.

Un percentatge important de demòcrates (que es mostra entusiasmat amb aquestes eleccions) es declaren més propers al socialisme que al capitalisme

Els republicans contesten als demòcrates que "ells són els seus primers enemics" en adoptar posicions més a l'esquerra del que desitja el poble americà.

Hi ha controvèrsia sobre quin dels dos bàndols dominarà la Cambra de Representants (on els republicans tenen 241 escons, davant els 194 dels seus rivals) i el Senat (on la majoria republicana és més curta, de 51 contra 49), qüestió que afecta l'"impeachment". En el repartiment de papers, la Cambra acusa i el Senat jutja. Un "impeachment" suposaria que la resta del mandat de Trump resultés insuls i sense gas, encara que els demòcrates no tinguin un candidat amb cara i ulls.

Els mercats segueixen amb distància alcista el debat, com si la continuïtat estigués assegurada. Els diners creuen en l'economia. La qüestió estarà en què creuràn al final els altres.