Gir espectacular en el rànquing de riscos i preocupacions dels mercats. Després de mesos sent l'economia de l'Imperi Celeste la incògnita més important i el temor dels inversors, l'última enquesta de febrer entre gestors globals realitzada per BofA Merrill Lynch revela que ara qui té en suspens el món dels diners són els EUA. Com diu el guru Nouriel Roubini, sembla que entrem en "la nova anormalitat de l'economia mundial". Els gestors preveuen que el creixement i els beneficis seran negatius aquest any per primera vegada des del 2012, cosa que l'informe de l'OCDE va revelar dijous no només per a l'economia americana sinó per a la global, en rebaixar la seva previsió de creixement fins al 3% el 2016, des del 3,3% avançat al novembre. Això significaria que el creixement mundial aquest any no sobrepassaria el del 2015, el més lent en els últims cinc anys.

L'organisme amb seu a París va indicar que la inversió continuaria sent molt feble, entre altres coses perquè, com va dir Axel Weber, president del banc suís UBS, "els inversors no veuen un retorn per sobre del cost del capital".

A Washington hi ha nervis i a la Reserva Federal (Fed) les últimes actes del banc central americà revelen preocupació davant de l'evolució del mercat financer. Gairebé tots els participants en l'última reunió van citar una sèrie d'esdeveniments recents com a indicatiu de les condicions financeres més restrictives als EUA. Entre d'altres van destacar la disminució de preus de les accions, l'ampliació dels diferencials de crèdit, l'alça del dòlar, i l'augment de la volatilitat. Els efectes d'aquests esdeveniments financers, si persistissin, van concloure, poden ser més o menys equivalents als que resultarien d'una restricció monetària més gran derivada de noves alces dels tipus d'interès. És a dir, estem en una situació similar en la qual al final resultaria de l'execució del programa d'encariment dels diners per a 2016 que havia previst la presidenta de la Fed, Janet Yellen.

Com diu el guru Nouriel Roubini, sembla que entrem en "la nova anormalitat de l'economia mundial"

Michael Hartnett, cap d'inversió de BofA Merrill Lynch, ha dit sobre els resultats de la tradicional enquesta del seu grup bancari que "els inversors han refet les expectatives sobre l'economia i els mercats en el sentit baixista i veuen la combinació de suspensions de pagament i recessió més com un risc que com una realitat".

Les prediccions dels mercats sovint fallen, però en algunes circumstàncies poden ajudar a fer-les realitat. De moment, només aprecien risc sobre una cosa que intimida mig món: el d'una nova recessió.

Les males dades de l'enquesta alemanya ZEW sobre les previsions dels inversors de cara als propers sis mesos no ajuden a equilibrar el panorama, com tampoc la negativa evolució de la banca europea, arrossegada pels problemes de les entitats financeres italianes. Els problemes del Japó també s'hi sumen. Així que els debats acalorats sobre si els símptomes de salut fràgil corresponen als mercats financers o també afligeixen l'economia global probablement continuaran.